FANtv-nl-logo-mobile

Een eigen weblog beginnen

Een weblog is heel eenvoudig op te zetten en hoeft niets te kosten. Dankzij een content-beheerprogramma kun je je helemaal op de inhoud concentreren.   Het aantal weblogs op internet groeit met de dag. Dit is voor een groot deel te danken aan het groeiende aantal (vaak gratis) programma's om weblogs te maken. Deze programma's zijn zo eenvoudig dat iedereen die weet hoe hij met een computer het internet op kan ermee kan werken. 


Wat is een weblog?
In plaats van een eigen homepage kan je ook een weblog op internet zetten. Terwijl een homepage vrij statisch is, verandert een goede weblog dagelijks. Het is (zoals de naam al zegt) een logboek van informatie die de eigenaar op het web zet. Bij de ene weblog bestaat die informatie uit verwijzingen naar leuke websites die hij die dag op internet gevonden heeft (linkdumps), een ander plaatst opmerkelijke nieuwsberichten en weer andere loggers publiceren hun eigen overpeinzingen, belevenissen (lifelogs) of ze zetten hun weblog vol met rare plaatjes. De meeste logs bestaan uit een combinatie van dit alles. Iedereen die interesse heeft in het onderwerp kan de webpagina's waaruit de log bestaat bekijken, en opmerkingen, hyperlinks en plaatjes toevoegen. Zo ontstaan er rond populaire weblogs soms hele clubs van vaste bezoekers die reageren op de berichten en tips en meningen uitwisselen.   


Hoe begin je je eigen weblog?
Daarvoor zijn weblogtools beschikbaar. Sommige hebben uitgebreide mogelijkheden, andere zijn weer heel eenvoudig en richten zich op de beginnende weblogger. Kennis van html of programmeren heb je niet nodig, evenmin hoef je zelf te zorgen voor webruimte of een domeinnaam.   Web-log.nl biedt dit bijvoorbeeld (geheel gratis) aan. Als je je hier inschrijft krijg je een eigen subdomein, www.jouwnaam.web-log.nl, waarop je meteen van start kunt met je log. Je kunt teksten invoeren en daar hyperlinks en plaatjes in opnemen. 


Hoewel het heel eenvoudig is om hier je eigen log te starten heeft Web-log.nl zo zijn beperkingen. De grafische afbeeldingen moet je elders plaatsen of oproepen van de website van iemand anders (die daar waarschijnlijk niet blij mee is). 


Een andere aanbieder van weblog's is het  eveneens gratis 20six.nl. Je kunt hier kiezen uit 6 totaal verschillende lay-outs en je eigen kleurstelling. De teksten zijn volledig op te maken met verschillende lettertypes, lettergrootten e.d. Voor het opslaan van afbeeldingen krijg je 10 MB schijfruimte (uniek voor een gratis dienst) en het toevoegen van hyperlinks en plaatjes gaat bij 20six helemaal menugestuurd, terwijl je bij Web-log.nl nog een paar letters code moet intikken.


Qua mogelijkheden lijkt 20six een veel betere keuze dan Web-log.nl. Toch heeft 20six een groot nadeel. Reacties op jouw log (toch één van de leukste onderdelen van een weblog) mogen alleen geplaatst worden door bezoekers die zich bij 20six registeren. Dit is weliswaar gratis, maar het zal in de praktijk het aantal reacties toch flink beperken.Welke logtool het best bij je past kan je het best gewoon even uitproberen. Na een kwartiertje spelen heb je al een goed beeld van de mogelijkheden. Als je van start gaat met een eigen weblog kun je het beste ergens een redirection adres aanvragen en deze zoveel mogelijk promoten. Als je dan later van aanbieder veranderd verlies je je bezoekers niet samen met je webadres.


Meer mogelijkheden
Weblog-ijzervreter Sikkema (hij begon  ooit de eerste Nederlandse weblog) houdt het bij Blogspot.nl. Hier is je weblog geheel naar eigen smaak aan te passen, krijg je een echte domeinnaam (www.jouwnaam.nl) en veel MB's. Je betaalt er echter wel 150 euro per jaar voor. 


Wel gratis is Blogger. Deze heeft meer mogelijkheden en ook hier is de layout helemaal aan te passen.  Daarbij kan de blog op je eigen website geplaatst worden. Meer informatie over Blogger vind je hier.

Vergelijkbare artikelen