FANtv-nl-logo-mobile

Animated gifs

Wil je wat beweging hebben op je homepage dan zijn animated gifs de meest eenvoudige optie.    Wil je wat beweging hebben op je homepage dan zijn animated gifs de meest eenvoudige optie. Ook kunnen animated gifs met iedere browser zonder extra voorzieningen (plugins) worden bekeken en zijn ze veel sneller binnengehaald dan video.


En niet in de laatste plaats, ze zijn heel eenvoudig zelf te maken en in massale hoeveelheden vrij te downloaden. 


Een animated gif is niet veel meer dan een paar tekeningen in gif-formaat die in een snel tempo achter elkaar worden getoond. Met een plaatje of 5 bereik je al een effect waarbij het nauwelijks nog opvalt dat je met losse tekeningen te doen hebt. Het enige wat je nodig hebt om een animated gif te maken is dus een paar geschikte losse plaatjes of een programma om deze te maken en een programma om de gifjes achter elkaar te zetten. De nieuwste tekenprogramma's hebben al de mogelijkheid in of bij zich animated gifs te maken zoals Paint Shop Pro met het bijgeleverde Animation Shop of het gespecialiseerde The Gif Contruction Set.

Hou met het opnemen van animated gifs op je homepage er wel rekening mee dat overdaad schaadt. 1 flipperkast als www.Telegraaf.nl op het net is al meer dan genoeg. Zorg er ook voor dat de bestandsgrootte niet de pan uit rijst. Een animated gif is weliswaar niet zo groot als alle afzonderlijke plaatjes samen maar kan toch aardig aandikken als hij uit veel beelden bestaat of als de animated gif is opgebouwd uit foto's.    Hou de resolutie en het aantal kleuren zo laag mogelijk. Gifcruncher is een handige gratis Internetdienst die je hierbij van dienst kan zijn. Je kan Gifcruncher een gif van Internet of van je PC laten binnenhalen waarna het programma deze gaat bewerken. Je krijgt in je browser direkt het resultaat te zien in de vorm van een aantal bewerkingen die je kan downloaden naar je PC.


Je kunt ook een shareware versie van Gifcruncher downloaden zodat je offline je gifs kunt verkleinen. Let op! het verkleinen werkt alleen bij de afzonderlijke onderdelen van de animatie, die je daarna dus pas moet samenvoegen. Een andere manier om een grote bewegende afbeelding klein te houden in door alleen het van bewegende gedeelte een animated gif te maken en deze tegen het stilstaande gedeelte aan te plakken.
Een pratend mannetje waarvan alleen de mond beweegt hoef je niet van kop tot teen in een animated gif op te nemen. Alleen de mond is voldoende. Met behulp van een tabel kan je de rest van de afbeelding tegen de mond aan plakken. Dit vereist wel wat html-kennis.

  


unFREEz, de simpelste
Onderaan dit artikel staat een lijstje met enkele programma's waarmee je zelf animated gifs kunt maken. Het meest eenvoudige en simpele programma is UnFREEz. Het totale programma is nog geen 20Kb groot en is daarmee 'één van de kleinste programma's die op het web te vinden is. Toch kan je er op een doodeenvoudige manier animated gifs mee maken. Simpelweg door vanuit je Windows verkenner bestaande GIF bestanden naar unFREEz te slepen en daar te laten vallen.Het enige wat je verder hoeft in te stellen is het Frame Delay (bij 100 cs blijft ieder plaatje 1 seconde staan). Deze vertraging geld voor ieder onderdeel van het plaatje. Daarna hoef je alleen maar op "Make  Animated GIF" te drukken en je plaatje is klaar.

Vergelijkbare artikelen