FANtv-nl-logo-mobile

Websites maken met NVU / kompozer

NVU is een open source variant op Frontpage. Met dit programma kan iedereen zonder te html te gebruiken een eigen website bouwen.   

Wie een eigen website maakt kan daarvoor een programma als Frontpage of Dreamweaver gebruiken. Dat zijn zogenaamde WYSIWYG-editors (What You See Is What You Get).


WYSIWYG-editors zijn programma's waarbij je geen html-code hoeft te kennen en te gebruiken om webpagina's te bouwen. Bij deze programma's werk je als het ware op de webpagina zelf. Je tikt je teksten gewoon op de juiste plek in, je kunt plaatjes en tekstblokken verslepen en kleuren en hyperlinks stel je in via knoppen en menu's.
NVU is ook zo'n editor. Het wordt ontwikkeld als open source project, dus het is geheel gratis te downloaden en zonder beperkingen of reclame te gebruiken. Dit project wordt gecoördineerd door Linspire (voorheen Lindows), een bedrijf gespecialiseerd in Linux-software. NVU is dan ook in eerste instantie ontwikkeld voor Linux, maar er is ook een Windows-versie beschikbaar.

  


Qua mogelijkheden blijft het programma nog iets achter bij Frontpage, maar deze achterstand wordt snel ingelopen. Regelmatig komen er nieuwe versies uit. Gebruik van stylesheets, tabellen en formulieren is al wel mogelijk. Wizards maken het toevoegen van deze onderdelen eenvoudig. Je kunt tegelijk aan meerdere pagina's werken doormiddel van tab-toetsen. Daarnaast kun je per pagina snel wisselen tussen de editor, een pagina met de broncode en een voorbeeldscherm. Javascript kan in een apart venster toegevoegd worden. Voor het online zetten van de pagina's kan gebruik gemaakt worden van een ingebouwd ftp-programma. Als de benodigde ftp-gegevens ingesteld zijn kan hiermee een pagina meteen op internet geplaatst worden als je een bewaar-opdracht geeft.      Websites die met Frontpage gemaakt zijn vertonen vaak kuren als ze in de Mozilla browser bekeken worden. Met VNU heb je dit probleem niet. De code van het programma is namelijk gebaseerd op de HTML-editor van Mozilla, dus de samenwerking is optimaal. Je kunt NVU beschouwen als een veel uitgebreidere versie van Mozilla Composer.


Linspire (Lindows) is ooit opgezet om Linux dusdanig gebruiksvriendelijk te maken dat het door iedereen gebruikt kan worden. Deze filosofie is doorgetrokken in NVU. Met dit programma is geen programmeerkennis nodig om een uitgebreide website te bouwen. Het maken van een internetpagina is niet moeilijker dan het maken van een opgemaakt Word-document.


Nieuwste versie: Kompozer
Helaas wordt NVU niet meer doorontwikkeld. Toch is er een groep vrijwilligers die (onofficeel) het programma verder ontwikkelen onder de naam Kompozer. Voorlopig betreft dit een niet-officiele bugfix. Met andere woorden, Kompozer bevat geen nieuwe functies ten opzichte van NVU, maar wel minder fouten.


Schrik niet als je de website van Kompozer bezoekt. Dit is geen reclame voor een website-editor.  

Vergelijkbare artikelen