FANtv-nl-logo-mobile

Een eigen weblog met Windows Live Spaces

Een eigen weblog is verbazend eenvoudig met Windows Live Spaces, de opvolger van MSN Spaces. Iedereen kan een blog opzetten waarin heel veel mogelijk is.  

Een weblog kun je op tal van manieren gebruiken. De één houdt een persoonlijk dagboek bij, een ander gebruikt het als online fotoalbum en weer een ander gebruikt een weblogdienst om een eigen website op te zetten. Via Windows Live Spaces kan het allemaal op een heel eenvoudige manier. Niet voor niets kende de weblogdienst enkele maanden na de start al vele miljoenen gebruikers (al zijn deze lang niet allemaal actief).


Een persoonlijke webplek zonder programmeren
De kracht van Spaces is de eenvoud. Je krijgt een eigen internetadres toegewezen waarop je - via een invoerveld - berichten kunt posten. Dit kan alleen tekst zijn. Voor eventuele opmaak en voor hyperlinks heeft dit invoerveld beschikking over knoppen zodat je geen html-codes hoeft te gebruiken. Ook foto's voeg je heel gemakkelijk toe. Deze kun je vanaf je harde schijf inlezen. Als je het bericht online hebt gezet kunnen andere bezoekers hierop reageren. Ook hier hoef je niets voor te programmeren.Een heel speciale manier van publiceren is via e-mail. Je kunt instellen dat berichten en foto's die vanaf jouw mailadres bij Spaces binnenkomen automatisch aan de weblog worden toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld via een mobiele telefoon je weblog updaten.
Foto's publiceren
Het aanmaken van fotoalbums werkt net zo makkelijk. Je kunt meerdere albums aanmaken en daar foto's aan toevoegen. Een van de albums wordt als diashow op je weblog getoond. De bezoekers van je log kunnen de fotoalbums bekijken.


Maandelijks kun je 500 foto's uploaden die door de bezoekers van commentaar kunnen worden voorzien.


Omdat je misschien helemaal niet wilt dat vreemden jouw foto's zitten te bekijken kun je ervoor kiezen je weblog alleen voor een beperkte groep mensen zichtbaar te maken. Je kunt deze mensen stuk voor stuk toegangsrechten geven (ze loggen dan in met hun MSN-toegangsgegevens) maar je kunt ook in één keer je hele MSN vriendenlijst autoriseren.

  


Een eigen RSS-feed
Er zijn verschillende tools om bezoek naar je log te krijgen. Heb je een openbare log, dan wordt op andere weblogs aangegeven wanneer je een aanpassing hebt gedaan. Standaard krijgt iedere weblog een RSS-feed waarop belangstellenden zich kunnen abonneren en vrienden kunnen aan een symbool in hun MSN-contractlijst zien wanneer je je log hebt bijgewerkt.
Je persoonlijke layout
Qua layout kun je kiezen uit  ruim honderd thema's. Je kunt later op ieder moment van thema veranderen. Zo kun je zelfs de layout aanpassen op je stemming van die dag. Het volledig naar je hand zetten van de layout, zoals dat  bij concurrent Blogger kan, is niet mogelijk. Daar tegenover staat dat Spaces veel makkelijker in het gebruik is.


De layout mag dan vast staan. Functionaliteiten kunnen er wel naar hartelust worden toegevoegd. Dit gebeurt via kleine programma's die gadgets genoemd worden. Gadgets kunnen door programmeurs zelf worden geschreven, maar er zijn ook ruim 100 standaard gadgets beschikbaar om je eigen "Space" mee op te tuigen.

  


Met de overgang van MSN Spaces naar Windows Live Spaces zijn er veel nieuwe functies toegevoegd aan de webdienst. Deze hebben vaak  betrekking op het onderhouden van contacten en werken nauw samen met andere Live diensten zoals Live Messenger (voorheen bekend onder de naam MSN Messenger) en Live Mail (voorheen Hotmail). Zo kunnen de personen uit de adreslijsten van deze beide Live diensten privileges krijgen in Spaces en is het mogelijk direct vanuit de "Space" te chatten met bezoekers.


Al met al is Windows Live Spaces een heel leuke gratis weblogdienst waarmee veel mogelijk is zonder dat het technische kennis van de gebruiker vraagt.

Vergelijkbare artikelen