FANtv-nl-logo-mobile

Google maakt nieuwsgroepen goed toegankelijk

Usenet nieuwsgroepen zijn heel eenvoudig te doorzoeken met Google. Via de speciale Google Discussiegroepen website kun je ook makkelijk zelf deelnemen aan discussies en berichten posten en beantwoorden.Naast het World Wide Web - met al zijn websites en forums - kent internet nog een informatiebron: Usenet. Deze verzameling van duizenden nieuwsgroepen is zelfs nog ouder dan het WWW. In 1979/80 werd het in Amerika ontwikkeld als systeem waarmee studenten van verschillende universiteiten informatie met elkaar konden uitwisselen.


Hoewel de nieuwsgroepen zich in de begindagen van internet qua populariteit konden meten met e-mail en het web bleven ze wat onderbelicht toen het grote publiek internet ontdekte. Usenet is nou eenmaal wat minder flitsend dan al die mooie websites. Met als gevolg dat veel huidige internetters nog nooit van Usenet hebben gehoord.


En dat is doodzonde, want dagelijks worden er nog steeds ontelbare berichten op Usenet gepost, discussies gestart en vragen beantwoord. Voor vrijwel iedere hobby of interessegebied is wel een nieuwsgroep beschikbaar, en op heel veel vragen vind je er een antwoord.
Hier vind je meer informatie over nieuwsgroepenGoogle en Usenet
Mailprogramma's als Outlook en in speciale newsreaders kun je gebruiken om de berichten in nieuwsgroepen te lezen en om zelf berichten te posten en te beantwoorden. Via Google Nieuwsgroepen (officieel nog steeds in een testfase) is het echter veel makkelijker om op een snelle manier toegang te krijgen tot informatie in nieuwsgroepen.
  


Zoals je mag verwachten van Google kun je op een eenvoudige en snelle manier alle berichten op Usenet doorzoeken. Google heeft meer dan een miljard berichten geindexeerd! Hiermee zijn veel meer berichten toegankelijk dan op andere manieren. Daarbij ben je namelijk afhankelijk van de nieuwsgroepen die je provider doorgeeft, en dat zijn er gegarandeerd minder dan bij Google.


Zoeken en zelf berichten schrijven
Iedereen kan via de Google Discussiegroepen website zoeken in al deze berichten (ideaal op bijvoorbeeld een oplossing voor een computerprobleem te vinden). Daarnaast kun je ook zelf een Usenet-bericht posten of reageren op het bericht van iemand anders. Hiervoor moet je je wel eenmalig registeren. Dit is gratis.


Naast de Usenet nieuwsgroepen is het met de Google Discussiegroepen ook mogelijk om eigen groepen en mailinglijsten op te zetten. Dit staat echter los van Usenet. Hier gaan we later verder op in.

Vergelijkbare artikelen