FANtv-nl-logo-mobile

Informatie over MP3

Op zoek naar een mp3-speler of naar een goede muziek-software? Kijk dan even hier. We hebben alle mp3-informatie voor je verzameld.  

Wat is MP3?
MP3 (MPEG layer 3) is een compressie-techniek om geluid digitaal op te slaan op een manier waarop de geluidsbestanden relatief klein in omvang blijven. Dit is interessant voor opslag voor muziekbestanden op bijvoorbeeld de harde schijf van de computer of op een portable muziekspeler.


Maar de beperkte omvang maakt het ook behapbaar om muziekfragmenten met behulp van Internet te verspreiden. Deze beperkte omvang blijft relatief want een geluidsfragment van enkele minuten neemt nog altijd een ruime 3Mb in beslag. In vergelijking met de WAV-standaard van Windows is dit  echter maar een tiende.Afspelen op de computer
De geluidsfragmenten kunnen met behulp van bijvoorbeeld Winamp of Windows Media Player op de PC afgespeeld worden. Via de computer kun je de muziekbestanden ook bewerken.
Gratis mp3 software
Mp3-spelers
Echt interessant wordt het echter met speciale audioapparatuur die dit soort bestanden kan afspelen. Je bent dan niet meer aan je computer gebonden om MP3's te beluisteren.. Deze mp3-spelers kunnen erg klein zijn, ze zijn er bijvoorbeeld in de vorm van een horloge.


Voor deze hele kleine mp3-spelers wordt gebruik gemaakt van intern geheugen. Een nogal dure manier van opslag. Over dan 1 gigabyte aan geheugen zal zo'n speler meestal ook niet beschikken (nog altijd goed voor zo'n 12 complete cd's). 256 Mb (4 CD's) is meer gangbaar.

  


Wie meer muziek wil meennemen doet er verstandig aan te kiezen voor een mp3-speler met harde schijf. Deze beschikken over vele gigabytes aan ruimte. Voldoende om je complete muziekverzameling op te slaan. Deze muziekspelers zijn iets groter dan de apparaatjes met flash-geheugen. De winkelprijs ligt ook iets hoger, maar als je het omrekent naar de prijs per MB blijk je veel goedkoper uit te zijn.
Meer informatie mp3-spelers / Aanbiedingen mp3-spelers 


Thuis en in de auto
Mp3-spelers voor in de huiskamer zijn nooit echt doorgebroken. Wel komen er steeds meer apparaten op de markt die computers aan de televisie en HiFi-set koppelen. Om deze manier kun je de muziekbestanden op je pc via de speakers in de woonkamer afspelen.


Ook kun je hiervoor de dvd-speler in de woonkamer gebruiken. De meeste dvd-spelers kunnen mp3-bestanden afspelen die je op een cd hebt gebrand.In de auto is mp3 al wel ingeburgerd. Steeds meer autoradio's kunnen mp3-cd's afspelen. Ook komen er steeds meer apparaatjes beschikbaar waarmee je een losse mp3-speler aan een bestaande autoradio kunt koppelen
Meer informatie over mp3-spelers in huis en in de auto


Muziek van en naar een audio-cd 
Via veel apparatuur kun je cd's met mp3-muziek afspelen. Is dat niet het geval dan zal je de mp3-muziek op een gewone audio-cd moeten branden. Hiervoor is volop software beschikbaar.


Om omgekeerd muziek van CD naar MP3-formaat te kopiëren heb je zogenaamde rippersoftware nodig. Ook hiervoor zijn volop gratis programma's beschikbaar.
Gratis mp3 software


Downloaden van mp3-muziek
Voor het downloaden van muziek zijn de peer to peer bestanduitwisselingsprogramma's de laatste jaren het meest populair. Doordat de muziekindustrie steeds feller jaagt op illegale aanbieders neemt het gebruik wel iets af. Hierdoor stijgt het aantal downloads via de aloude nieuwsgroepen de laatste tijd weer. En natuurlijk zijn er veel mp3's te downloaden via het web en via FTP-servers.
Meer informatie peer to peer programma's / nieuwsgroepen 


Illegaal?
Dat de platenmaatschappijen en andere belanghebbende aan de kant van artiesten met deze ontwikkelingen niet blij zijn mag duidelijk zijn. Het via internet verspreiden van muziek brengt voor de muziekindustrie kansen met zich mee. Maar voor het digitaal verkopen van muziek maken zij geen gebruik van het mp3-formaat, maar van audio-bestanden die niet te kopiëren zijn.


In de Verenigde Staten heeft de RIAA in de begindagen van MP3 zonder succes een poging gedaan de Diamond Rio MP3-walkman te verbieden. Omdat het een "afspeler" betreft i.p.v. opnameapparatuur werd dit kortgeding verworpen. De meegeleverde opnamesoftware valt namelijk niet onder de op hardware gerichte Home Recording Act. Gedurende het kortgeding heeft Diamond echter wel enkele weken met een verkoopverbod te maken gehad. Om zich sterk te maken tegen de RIAA en andere tegenstanders hebben enkele bedrijven die hun geld met MP3 verdienen, waaronder Diamond, zich verenigd in de MP3 Association. 


De wetgeving in Nederland en België komt erop neer dat je 1 kopie van muziek die je gekocht hebt mag bezitten. Je mag dus alleen een MP3'tje downloaden als je de CD in je bezit hebt. Voor het downloaden van muziek is echter nooit iemand bestraft. De muziekindustrie richt zich vooral op mensen die via internet illegaal muziek aanbieden.

Vergelijkbare artikelen