FANtv-nl-logo-mobile

Speedtest: Welke provider is het snelst?

De snelheden waarmee providers adverteren zijn maximum snelheden. Deze kunnen flink afwijken van de werkelijke snelheden die gehaald worden. Via Speedtest kun je achterhalen hoe het echt met de snelheden is gesteld.


De website Speedtest is ontstaan in september 1999 om de klanten van de kabelprovider Kabelfoon de mogelijkheid te geven hun internet snelheid te bepalen. De site werd al snel populair waarna de test werd uitgebreid. Nu kan iedere internetter nagaan hoe snel zijn verbinding is en kunnen de snelheiden van de verschillende providers met elkaar worden vergeleken. Deze gegevens zijn niet alleen voor Nederland, maar ook voor België en Duitsland beschikbaar.    Bij de "Test Suite" kun je met een eigen gebruikersnaam inloggen zodat de opgeslagen meetgegevens later weer op te vragen zijn. Op deze manier is het mogelijk rapportages op te vragen waarin je kunt zien hoe de internetsnelheid zich in de loop van de tijd ontwikkeld en of een provider beter of juist slechter gaat presteren.


Er kunnen vier tests worden uitgevoerd: Een downloadtest waarbij wordt gekeken hoe lang het duurt voor een bestand binnengehaald is, een uploadtest waarbij gegevens van jouw pc naar een webserver worden gestuurd, een test waarbij wordt gekeken hoe lang het duurt voor er verbinding wordt gemaakt met een server en een ping-test waarbij er gemeten wordt hoe snel er verbinding met jouw computer kan worden gemaakt.


De meetgegevens van de duizenden deelnemers leveren een schat aan informatie op over de snelheden van de diverse internetabonnementen. Via rapportages kunnen al deze gegevens worden opgevraagd. Je kunt een ranglijst opvragen van de snelste abonnementen en deze op diverse manieren filteren. Je kunt bijvoorbeeld alleen de kabel- en adsl-abonnementen in het overzicht meenemen, maar je kunt ook kijken hoe de situatie in jouw woonplaats en postcodegebied is. Met name bij de laatste metingen is het wel belangrijk dat je relevantie goed in de gaten houdt. Metingen van één proefpersoon zijn natuurlijk minder betrouwbaar dan die van tien mensen die de test gedaan hebben. Gelukkig zijn alle relevante meetgegevens vermeld.


Een nuttig overzicht geeft ook de "Euro ranglijst". Hierbij wordt de snelheid van het abonnement afgezet tegen de prijs die je er voor betaald. Dit geeft een heel nieuw beeld wat helder maakt welk abonnement het meeste waar voor zijn geld geeft.

Vergelijkbare artikelen