FANtv-nl-logo-mobile

Kopen via internet: Meer rechten dan je denkt.

Wist je dat je iedere aankoop via internet binnen een week na ontvangst van de spullen mag annuleren? Zonder opgaaf van redenen! Dit is één van de rechten die je als consument hebt.


    Veel mensen zijn nog steeds een beetje huiverig om via internet aankopen te doen. Want je kunt via het web vaak minder goed een beeld van een product vormen dan in de winkel. En wat als het product dat je thuisgestuurd krijgt tegenvalt? Of als je verkeerd voorgelicht bent en het gekochte artikel niet kan wat je beloofd is?

In de praktijk ben je als consument op internet echter zeer goed beschermd. Veel beter dan de meeste mensen weten. Ieder gekocht product kun je binnen een week, zonder opgave van redenen, retourneren. Waarna je je geld terugkrijgt.


De Europese Unie heeft hiervoor een richtlijn (97/7/EG) opgesteld die voor alle webwinkels in de EU geldt. In Nederland zijn deze richtlijnen sinds 2001 vertaald in de Wet Koop of Afstand. Volgens deze wetgeving zijn de winkels verplicht hun klanten uitgebreid te informeren en moeten ze hen de gelegenheid geven de koop ongedaan te maken.


Verplichte informatie op de website
De webwinkel mag zich volgens deze wet niet achter een url verschuilen maar moet duidelijk maken met wie de koper zaken doet. Als er om vooruitbetaling gevraagd wordt is vermelden van het kantooradres (geen postbusnummer) verplicht. Ook betalen per creditcard valt hier onder vooruitbetaling. Maar ook als er achteraf betaald kan worden moet er een eenvoudige communicatie mogelijk zijn met de leverancier, en dient deze een postadres, mailadres of telefoonnummer te vermelden. Ook de algemene voorwaarden moeten op de website staan, evenals informatie over de wijze van afleveren en betalen. Verder moet het helder zijn wat een product kost. De verkoper is verplicht om na een bestelling een schriftelijke bevestiging te sturen (kan per e-mail) met al deze gegevens. Ook moet hij in deze bevestiging duidelijk aangeven dat de koper binnen 7 dagen de koop ongedaan kan maken.


Terug sturen binnen 7 dagen: Geld terug
Binnen 7 dagen kan de koper namelijk het product terugsturen. Is er al betaald, dan moet de leverancier binnen 30 dagen het aankoopbedrag retourneren. De 7 dagen bedenktijd gaan normaal in bij ontvangst van de gekochte spullen, maar indien de schriftelijke bevestiging pas na de ontvangst van de goederen binnenkomt, dan geldt de datum van de bevestiging. Stuurt de leverancier geen bevestiging of voldoet de inhoud van deze bevestiging niet aan de wettelijke eisen, dan wordt de "bedenktijd" automatisch verlengd tot een periode van 3 maanden. Je hebt in dat geval dus het recht om 3 maanden na ontvangst van de spullen de hele koop ongedaan te maken zonder dat je hoeft toe te lichten waarom je dat doet. De goederen aangetekend retourneren is niet verplicht, maar is wel aan te raden omdat je zo kunt bewijzen dat je ze binnen de geldende periode hebt geretourneerd.


Uitzonderingen
Maar pas op, er zijn uitzonderingsgevallen waarbij dit herroepingsrecht niet geldt. Denk daarbij aan software en dvd's waarvan de verzegeling is verbroken, op maat gemaakte producten (ook computers die op verzoek zijn samengesteld), bederfelijke waar en via een veiling (bijvoorbeeld eBay) gekochte producten.


Veel winkels verzinnen allerlei bepalingen en voorwaarden voor retourneren en annuleren, maar als deze in strijd zijn met De Wet Koop op Afstand zijn deze eigen regels onwettelijk.


Volgende week kijken we naar je rechten op het gebied van garantie en geven we tips hoe te handelen bij een conflict met een leverancier.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl