FANtv-nl-logo-mobile

Snel zoeken op je eigen computer

Snel een bestand of een mailtje vinden die op je computer staat? Verspil dan geen tijd met de zoekfunctie van Windows, maar gebruik één van de gratis desktop zoekprogramma's.    Je computer doorzoeken met de zoekfunctie van Windows is geen pleziertje. Eer de hele harde schijf doorzocht is, ben je al snel een paar minuten verder. Daarbij komt dat lang niet alle soorten bestanden te doorzoeken zijn. Zoeken op tekst in een e-mail of pdf-bestand is bijvoorbeeld onmogelijk.


Gelukkig zijn er op internetzoekmachines gebaseerde zoekprogramma's voor je computer. Hiermee kun je razendsnel zoeken binnen teksten, bestanden en mailtjes. Ben je op zoek naar een e-mail van een bepaald persoon, dan geeft je een zoekopdracht op diens naam of mailadres en je krijgt alle mails binnen een tel op je scherm te staan. Het zelfde geldt voor teksten van bestanden. Geef een aantal woorden op en voor je met je ogen kunt knipperen staan alle bestanden en e-mails met de opgegeven woorden op je scherm.Dat er zo snel gezocht kan worden komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een index-bestand. Voor een zoekopdracht hoeft het programma niet de hele harde schijf af te zoeken maar het doorzoekt alleen het indexbestand. Deze zoekindex wordt constant bijgewerkt zodat hij altijd actueel is. Ontvang je een mail of type je een brief dan wordt de inhoud daarvan in de index opgenomen. Dit gebeurt op de achtergrond zonder dat je er iets van merkt. Dit is dezelfde techniek als internetzoekmachines zoals Google gebruiken. 


Niet alleen het gebruik van een indexbestand om snel te kunnen zoeken is afgeleid van de internet-zoekmachines, ook de manier waarop de zoekresultaten gepresenteerd worden komt vertrouwd over.Één van de eerste zoekmachines voor de pc is die van Filehand. Later kwamen de internetbedrijven Google en MSN (Microsoft) met soortgelijke programma's. Keuze genoeg dus. Zelf zijn we het meest gecharmeerd van Google Desktop Search. Met dit programma kun je de meeste standaardprogramma's doorzoeken, het is snel en eenvoudig te gebruiken door een klein gedeelte van de Windows-taakbalk op te offeren, en de zoekresultaten zijn makkelijk uit te splitsen, Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je alleen binnen e-mails wilt zoeken. Het is een handig programma waarmee je zonder moeite (bijna) alles kunt terugvinden dat op je pc staat.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl