FANtv-nl-logo-mobile

Google News

Kranten.com en andere rss-nieuwskoppensnellers kunnen wel inpakken nu Google News een Nederlandse en Belgische versie is gestart.


In principe doet de nieuwssite van Google hetzelfde als Kranten.com, namelijk het verzamelen van de headlines van online nieuwsbronnen. Terwijl Kranten.com (en de vele daarvan afgeleide websites) echter alleen per nieuwssite een lijstje van koppen publiceren brengt Google een nieuwsoverzicht dat oogt als een krant. Hier niet alleen krantenkoppen maar ook een korte introtekst en meestal ook een foto.


Google News haalt zijn nieuws uit 400 nationale nieuwsbronnen. Belangrijke onderwerpen worden misschien wel door 20 of 30 van deze bronnen aangekaart. Google News plaatst echter maar 1 nieuwsblok. Van een vooraanstaande nieuwsbron wordt de eerste alinea van het bericht en een foto gebruikt, plus een hyperlink naar het volledige artikel. Via een andere link zijn de artikelen van alle andere bronnen te raadplegen. Zo staan de artikelen die in de verschillende online kranten zijn verschenen over een nieuwsfeit, overzichtelijk bij elkaar.


Per rubriek (buitenland, binnenland, economie, wetenschap, entertainment, gezondheid) worden er standaard drie berichten op de hoofdpagina van Google News getoond. Het betreft de drie onderwerpen waarover op de verschillende nieuwssites het meest wordt geschreven. Wil je meer dan drie onderwerpen de artikelen lezen dan kun je terecht op de aparte pagina voor deze rubriek. Want bijvoorbeeld sport en buitenland hebben een aparte pagina op Google News.


Je kunt echter ook de Google News hoofdpagina personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld de entertainment nieuwsberichten van de hoofdpagina schrappen, of het aantal getoonde berichten over dit onderwerp juist vergroten. Ook kun je bijvoorbeeld de rubriek buitenland van de Engelse Google News of de rubriek sport van Duitsland aan de hoofdpagina toevoegen.Heel erg handig is de mogelijkheid om via zoekwoorden een geheel eigen rubriek aan de hoofdpagina toe te voegen. Je stelt dan bijvoorbeeld Feyenoord als zoekwoord in, en geeft aan dat je vijf berichten getoond wil hebben. De laatste vijf nieuwsberichten over Feyenoord worden dan voortaan op jouw Google News pagina getoond.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl