FANtv-nl-logo-mobile

Windows Live

Microsoft opent de aanval op Google met Windows Live. Het wordt groots aangepakt, maar zitten wij hier wel op te wachten?     Windows Live is heel wat meer dan alleen een zoekmachine. Het is een geheel naar eigen behoefte samen te stellen startpagina met nieuws en rss-feeds, maar ook met koppelingen naar e-mail, de agenda, een persoonlijk adresboek en zelfs chats. Het is de verwachting dat in de toekomst steeds meer applicaties niet vanaf de pc maar vanaf internet gedraaid zullen worden.


De gebruiker hoeft dan geen software op de pc te installeren, maar gebruikt via de browser programma's die op internet staan. Neem bijvoorbeeld Hotmail die een mailprogramma op de PC overbodig maakt. Dit kan echter veel verder gaan. Microsoft werkt zelfs aan Office Live. Een online versie van de complete MS Office suite.
Al deze webbased programma's - van Microsoft, maar ook van andere softwaremakers - kunnen opgenomen worden in Windows Live.


Via plugins (Microsoft noemt deze heel verwarrend gadgets) kan de gebruiker namelijk zelf allemaal functies toevoegen aan de startpagina. Webdiensten en software-ontwikkelaars kunnen deze "gadgets" maken en zodoende hun online diensten beschikbaar maken via Live. Bij introductie van Windows Live zijn er al 200 van deze "gadgets" beschikbaar.Microsoft heeft grote plannen met Live. Hotmail gaat waarschijnlijk als zelfstandige site vervallen, en zal dan deel gaan uitmaken van Live. Hotmailadressen kunnen dan niet meer aangevraagd worden, nieuwe gebruikers krijgen dan een live.com of live.nl mailadres. Ook MSN Messenger wordt geintegreerd met Live. Het communicatieprogramma zal Windows Live Messenger gaan heten.


Het is al met al zelfs de vraag of MSN nog wel in zijn huidige vorm gehandhaafd zal blijven. Microsoft doet daar geen uitspraken over, maar als de meest populaire onderdelen worden overgeheveld naar Live zal er van MSN weinig overblijven. Of Windows Live een succes wordt zal vooral afhangen van de behoefte van de gemiddelde internetter aan zo'n geheel gepersonaliseerd portal. Als je de site uitsluitend gebruikt om te zoeken valt vooral op hoe traag hij is ten opzichte van het veel lichtere Google. Ook kan de navigatie bij de zoekresultaten ons absoluut niet bekoren. Voor wie alleen een snelle eenvoudige maar goede zoekmachine wil is Live.com geen alternatief voor Google.

Vergelijkbare artikelen