FANtv-nl-logo-mobile

Google Notebook: Notitieblok voor internet

Google Notebook is een gratis plugin die een notitieblok aan je bowser toevoegt. Zo kun je interessante teksten op internet makkelijk opslaan en bewaren. Internet is een enorme bron van informatie. Als je meer wil weten over een onderwerp kom je met wat "googelen" overal info tegen. Het opslaan van deze informatie wil echter vaak lastig zijn. De meeste mensen kiezen er dan voor bookmarks te zetten naar de pagina's waarop de informatie beschikbaar is. Maar dit is niet altijd overzichtelijk. Vaak wil je maar een klein stukje van de pagina - bijvoorbeeld een alinea - bewaren. Het knippen en plakken van stukken tekst naar een tekstverwerker is dan misschien een betere optie, maar dit is weer behoorlijk omslachtig.


Voor dit probleem heeft Google het hulpprogramma Notebook bedacht. Een uitbreiding op de browser waarmee je webpagina's of stukken van deze pagina's als notities kunt opslaan. Je kunt meerdere "notebooks" aanmaken, dus informatie over meerdere onderwerpen beheren. Google Notebook is een webbased oplossing. Je kunt de notities dus vanaf iedere pc met internetverbinding opvragen, en meerdere mensen kunnen de aangemaakte notebooks opvragen en bewerken.


Het enige dat je nodig hebt is een browser-plugin en een Google-gebruikersnaam. Gebruikers van Gmail hebben deze al, en anders kun je je alsnog registreren. Na het downloaden en installeren van de plugin krijg je rechtsonder in je browser een extra knop te zien.Wil je een stuk tekst op een website als notitie bewaren, dan druk je op deze knop. Ook je rechter muisknop kun je hiervoor gebruiken. De tekst - inclusief plaatjes en hyperlinks - wordt dan aan het notebook toegevoegd. Je kunt dan later alle gekopieerde teksten van een betreffend notebook als één lange pagina opvragen. Netjes alle relevante informatie bij elkaar.


Google Notebook is niet het eerste programma om browser-notities te maken, en ook zeker niet het meest uitgebreide. Met Evernote is bijvoorbeeld veel meer mogelijk. Google Notebook is wel een hele eenvoudig programma, en dat zal veel mensen aanspreken. Ook zijn de mogelijkheden om de aantekeningen via internet met anderen te delen erg handig. 


En je kunt je aantekeningen ook via een telefoon raadplegen.

Vergelijkbare artikelen