FANtv-nl-logo-mobile

DigiD - Toegang tot alle overheidssites

Wie digitaal zijn belastingaangifte doet zal deze maand per brief het verzoek krijgen een DigiD aan te vragen. Maar wat is DigiD precies?


DigiD vervangt de digitale handtekening. Dat is het nummer dat je ooit hebt aangevraagd om je digitale belastingaangite mee te "ondertekenen". Maar er kan veel meer mee. Ook andere overheidsdiensten zullen steeds vaker met behulp van je DigiD online afgehandeld kunnen worden. Het aanvragen van een vergunning, het doen van aangifte bij de politie, stemmen bij verkiezingen en referenda. In de toekomst moet het allemaal kunnen met je DigiD.    

DigiD is een gemeenschappelijk systeem voor de overheid, waarmee ze een identiteit kunnen verifiëren op internet. Meestal wissel je bij overheidsdiensten vertrouwelijke gegevens uit. Om ervoor te zorgen dat die gegevens alleen met jou worden uitgewisseld, willen overheidsinstellingen zeker weten dat je echt bent wie je beweert te zijn.


Het DigiD is dus in feite niets anders dan één gebruikersnaam en wachtwoord voor alle overheidsdiensten.


Om een elektronische dienst af te nemen met DigiD wordt je van de website van de overheidsinstelling doorgeleidt naar de inlogpagina van DigiD. Hier log je in en, nadat de identiteit is vastgesteld, kun je de dienst afnemen. De DigiD site voert de controle op de identiteit dus uit, waardoor de verschillende overheidssites die controle niet meer zelf hoeven uit te voeren.


Wat is er nu al mogelijk met je DigiD?
Vanaf begin 2005 zijn een aantal gemeenten en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aangesloten op DigiD, en ook de Sociale Verzekeringsbank gebruikt het voor hun online diensten. Steeds meer overheidsorganisaties zullen hun voorbeeld volgen. De Belastingdienst noemde we al, en ook steeds meer gemeenten geven de mogelijkheid digitaal vergunningen aan te vragen. Een actueel overzicht van alle aangesloten overheidsinstellingen is hier te vinden.


Verplicht voor je digitale belastingaangifte
Wie geen DigiD aanvraagt kan geen digitale belastingaangifte meer doen. Alleen degenen die gebruik maken van de service hulp bij aangifte (HUBA), diskettegebruikers, de gebruikers van commerciële software en de fiscale intermediairs, kunnen nog gebruik maken van de oude pincode.


Aanvankelijk was het de bedoeling om pas in 2008 hiervoor het DigiD verplicht te stellen, maar dit is met een jaar vervroegd. Overigens hebben veel mensen al uit eigen beweging een code aangevraagd. Ruim 530.000 belastingplichtigen deden gebruikte al in 2006 een DigiD om hun aangifte te ondertekenen.Hoe kun je de DigiD aanvragen?
Of je het verzoek van de belastingdienst nu wel of niet ontvangenm hebt, via de website Digid.nl kunt je je DigiD aanvragen. Hiervoor moet je je enkele persoonlijke gegevens waaronder je sofinummer invoeren en een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen. Vervolgens wordt de code binnen vijf werkdagen per post naar je huisadres gestuurd. Dit is het huisadres waarop de betreffende persoon bij de gemeentelijke administratie is ingeschreven. De DigiD wordt per post verstuurd om er voor te zorgen dat hij niet bij een onjuist persoon terecht komt. Met deze activeringscode kan men op de website van DigiD zijn gebruikersnaam activeren.


overigens is een DigiD persoonsgebonden. Je kunt deze niet delen. Je partner moet er dus zelf één aanvragen.


Hoe veilig is de DigiD?
Het DigiD is bedacht om op een eenvoudige en veilige manier internetdiensten van de overheid te kunnen gebruiken. Maar juist op het gebied van de veiligheid is er nog al wat kritiek. Ten eerste is het aanvragen nogal fraudegevoelig. De brief met de code kan vrij eenvoudig worden onderschept en legitimatie vindt nergens plaats.


Ook zijn mensen vaak roekeloos met hun gebruikersnamen en wachtwoorden. Vergelijk DigiD met internetbankieren en het is duidelijk dat de manier van de overheid weliswaar veel makkelijker maar ook veel fraudegevoeliger is.


Om het aanvragen van de DigiD veiliger te maken heeft de overheid een - niet verplichte - extra beveiliging toegevoegd. Als je daarvoor kiest kun je een verificatie per sms aan de aanvraagprocedure toevoegen. Een per sms toegestuurde extra code is dan nodig om het DigD te activeren. Dit maakt de aanvraag iets minder fraudegevoelig, maar zeker nog niet waterdicht.


DigiD en commerciele websites
Webwinkels en andere bedrijven zouden de DigiD dolgraag willen gebruiken. Ze zouden de DigiD site dan een controle kunnen laten uitvoeren om te bepalen of hun klanten geen valse persoonsgegevens opgeven. Op dit moment mag DigiD daarvoor echter niet worden gebruikt. Alleen bestuursorganen van de overheid mogen dergelijke informatie gebruiken en alleen aan dergelijke instituten mag DigiD het resultaat van de authenticatie melden. De overheid heeft wettelijk gezien niets te maken met commerciele transacties tussen een individu en een webwinkel.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl