FANtv-nl-logo-mobile

Scribd:YouTube voor boeken en documenten

Voor video heb je YouTube, voor foto's heb je Flickr, en voor boeken en documenten heb je Scribd. De overeenkomsten zijn groot.


Zo kun je via zoekwoorden op zoek gaan naar informatie, maar je kunt door het plaatsten van een code ook een venster in je weblog of website opnemen waarin 'embed' een boek of document gelezen kan worden. Net zoals bij een YouTube video!Wat kom je bij Scribd tegen? Alle soorten documenten en boeken. Van amateuristische schrijfsels vol taalfouten tot aan - al dan niet legale -  kopiëen van boeken zoals deze ook bij de bibiotheek en in de boekwinkel staan. Iedereen kan uploaden en downloaden, je hoeft je daar zelfs niet voor in te schrijven.


De aanwezige documenten zijn van origine de meest in de meest uiteenlopende bestandsformaten geplaatst. Powerpoints, Excel spreadsheets, Word documenten, PDF's, HTML-pagina's, alles kun je er in kwijt. maar in Scribd wordt alles naar Flash overgezet. Handig, want zo kan iedereen bijvoorbeeld een Excel-spreadsheet lezen, ook al heeft deze helemaal geen Excel op zijn computer.   

Je kunt de documenten online lezen, maar ze ook downloaden. Ieder document is als PDF, Word-document of TXT-bestand binnen te halen. PDF is daarvan vaak de beste keuze, er gaat geen opmaak verloren en de documenten kunnen probleemloos geprint worden. Een vierde download-mogelijkheid is een heel speciale. Je kunt ieder document als mp3-bestandsformaat downloaden.


Niet omdat iemand alles wat geplaatst is gaat zitten voorlezen, maar omdat de documenten bij het uploaden meteen langs tekst-naar-spraak software gehaald worden.


Kortom, Scribr is een site die qua mogelijkheden niet achterblijft bij YouTube en Flickr, maar doordat documenten niet zo 'sexy' zijn als foto's en video's heeft Scribr niet zo'n bekende naam als zijn collega's.

Vergelijkbare artikelen