FANtv-nl-logo-mobile

Attributor

Uitgevers en mediabedrijven krijgen een krachtig wapen in handen om illegale content op te sporen. Attributor is een zoekmachine die kijkt wie er illegaal kopieert.     

Attributor is een zoekmachine die illegaal overgenomen content opzoekt. Het werkt voorlopig alleen voor teksten, maar binnenkort kan er ook naar plaatjes en video's worden gezocht. Reuters en ANP hebben zich al als klant aangemeld. Deze bedrijven verdienen geld door artikelen aan te bieden die websites tegen betaling mogen publiceren. Veel sites, forums en weblogs kopieren de artikelen echter van deze sites en publiceren ze zonder er voor te betalen.


De uitgever kan Attributor laten zoeken op complete teksten. De zoekmachine geeft dan een overzicht van sites die deze teksten geheel of gedeeltelijk hebben overgenomen. Daarbij wordt aangegeven in hoeverre de tekst is gekopieerd (geheel, of bijvoorbeeld 60%) en of er een bronvermelding is geplaatst.


Ook wordt er vermeld hoeveel bezoek de site bij benadering ontvangt, en of er advertenties op de site staan. Met deze gegevens kunnen de uitgevers een schadeclaim indienen bij de kopiëerder, of een deel van de advertentie-inkomsten opeisen.


Grote uitgevers als Reuters en ANP moeten grote bedragen per jaar betalen om Attributor te gebruiken. Er komt echter ook een versie voor weblogs en kleine sites die slechts 7 dollar per maand zal kosten.

Vergelijkbare artikelen