FANtv-nl-logo-mobile

WiMAX netwerk in Amsterdam

Amsterdammers kunnen vanaf nu breedbandig mobiel internetten via WiMAX. Buiten de stad hebben ze echter niets meer aan hun abonnement.


De Amsterdamse WiMAX netwerk is namelijk het eerste, en vooralsnog enige, van zijn soort in Nederland. Het netwerk wordt onderhouden door Worldmax, een nieuwe internetprovider, die met met geld van Intel is opgezet.  Worldmax is de exclusieve eigenaar de van de nationale 3.5 Ghz licentie voor de Nederlandse markt. Het netwerk is voorlopig beschikbaar met behulp van een Worldmax WiMAX PC card. Binnenkort is toegang ook mogelijk met een USB adapter. In de nabije toekomst zal Intel geïntegreerde WiMAX-functionaliteit bieden in notebooks met Intel Centrino processor-technologie. WiMAX komt ook beschikbaar op persoonlijke mobiele apparatuur zoals mobiele internetapparaten, smartphones en PDA's.WiMax abonnement voor consumenten
Een speciale 'light' versie van de dienst is vanaf vandaag beschikbaar. Klanten kunnen nu profiteren van de basismogelijkheden van de service, die Aerea heet en draadloze breedbandtoegang tot het internet biedt. Dat betekent dat gebruikers binnen de Amsterdamse ring online games kunnen spelen, films kunnen downloaden of bekijken of naar streaming muziek kunnen luisteren, waar ze ook zijn: in een park, thuis, of op een andere locatie. WiMAX werkt ook in een rijdende auto. Worldmax lanceert deze light versie om tegemoet te komen aan een groot aantal verzoeken van internetgebruikers in Amsterdam, die overal in de stad toegang willen tot internet.


Bij introductie is er één abonnementsvorm beschikbaar. Deze biedt mobiel internet tegen een snelheid van 1 megabit per seconde. De prijs van dit abonnement bedraagt 30 euro per maand. Na half augustus komen er abonnementen die snelheden van 4 of 6 megabit per seconde bieden.


Alcatel-Lucent bouwde het netwerk in de afgelopen maanden. Na de zomer zal Worldmax de volledige uitrol van het netwerk afronden. Dan hebben consumenten en zakelijke gebruikers toegang tot het netwerk en kunnen ze vanaf iedere locatie gebruikmaken van entertainment- en zakelijke applicaties. Nieuwe klanten zijn binnen twee dagen online en kunnen kiezen uit zeer flexibele abonnementen, waaronder pre-paid en post-paid mogelijkheden.


Klanten hebben aanvankelijk nog een PC kaart (en later een USB dongle) nodig om hun laptop of ander mobiel apparaat aan het netwerk te koppelen. Intel heeft het voornemen om aan het eind van dit jaar te starten met de levering van geïntegreerde WiMAX-chips in de Verenigde Staten. Deze ingebouwde WiMAX-oplossingen voor laptops met Centrino 2-processortechnologie en andere mobiele apparatuur ondersteunen dan het concept van kosteneffectief 'breedband onderweg'.


Worldmax demonstreert de mogelijkheden van het 16e netwerk op 17 en 18 juni tijdens het WiMAX Forum Global Congress, samen met Alcatel-Lucent en Intel. Onderdeel is een live video feed van bewegende trikes (driewielertaxi's). Ook zijn er live demo's aan boord van een rondvaartboot die dienst doet als drijvend internetcafé.


Op naar landelijke dekking
Natuurlijk blijft Worldmax het aanbod niet beperken tot Amsterdam. De komende 2 à 3 jaar zal Aerea landelijk worden uitgerold. Na Amsterdam volgen Rotterdam. Den Haag en Utrecht. De antennes van Worldmax komen op locaties waar Gsm-masten staan of stonden, bijvoorbeeld de masten van het door KPN overgenomen Telfort.

Vergelijkbare artikelen