FANtv-nl-logo-mobile

Powerset, zoeken in spreektaal

"Wie speelde de hoofdrol in Gladiator?". Op dit soort vragen moet de zoekmachine Powerset antwoord gaan geven. Het begin is er.


Er wordt al jaren gezocht naar een goede manier om met in normale spreektaal gestelde vragen internet te doorzoeken. In de begindagen van het web was er AskJeeves, maar deze en andere spreektaalzoekmachines hebben het nooit kunnen maken. Nu is er Powerset, een nieuwe zoekdienst waarin Microsoft heel veel vertrouwen heeft. Deze heeft namelijk het bedrijf er achter voor niet minder dan 100 miljoen dollar opgekocht.


Powerset pakt het anders aan dan zijn voorgangers. Het zoekt niet, zoals een normale zoekmachine, domweg het hele web af, maar beperkt zich tot een klein maar informatief gedeelte. Vooralsnog leunt Powerset nog sterk op de Wikipedia, maar dit moet de komende tijd uitgebreid gaan worden naar nog veel meer informatierijke bronnen. In de toekomst wil men heel internet met spreektaal kunnen doorzoeken.Op (Engelstalige) vragen als "who is the British prime minister?" en "how many people were evacuated from New Orleans during hurricane Katrina" moet Powerset het juiste antwoord kunnen geven. Het zoekt niet domweg naar webpagina's waar zo veel mogelijk van deze woorden op voorkomen, maar probeert de vraag te analyseren. Een korte vraag als "actors in pulp fiction" levert een keurig lijstje met de acteurs op, "paintings by salvador dali" thumbnails van een aantal schilderijen.


Het zal nog wel even duren voordat Powerset zodanig goed werkt dat het bij het grote publiek populair zal worden, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.

Vergelijkbare artikelen