FANtv-nl-logo-mobile

90% van de internetaankopen 'belastingvrij'

Wie via internet gadgets of andere spullen in Amerika koopt loopt slechts 10% kans dat de douane dit controleert en invoerrechten en btw claimt. Dit blijft uit een onderzoek van De Telegraaf.

Wie in Amerika spullen bestelt moet daar inkomstenbelasting en btw over betalen. Deze moeten dan bij aflevering aan de postbode worden betaald. Om uit te vinden in hoeverre dat ook daadwerkelijk gebeurd deden verslaggevers van De Telegraaf in Amerika dertig bestellingen. Het gemiddelde aankoopbedrag bedroeg, inclusief verzendkosten, 250 dollar. Over alle bestelde producten (ondermeer kleding, zonnebrillen, elektronica, iPhones, fotoapparatuur en schoenen) zou belasting betaald moeten worden. In de praktijk werden echter slechts 3 van de 30 pakketjes gecontroleerd. Over de overige 27 hoefde daarom geen btw en invoerrechten betaald te worden.

Deze "pakkans" van 10% werd bevestigd door een internetondernemer die bemiddelt bij het bestellen van goederen bij Amerikaanse webwinkels. Bij pakketten met een waarde van 700 dollar of meer is de kans op controle echter vrijwel 100%. Het kan dus financieel aantrekkelijk zijn bestelde partijen in verschillende dozen (met een waarde van minder dan 700 dollar per doos) te laten toezenden.

 

Vergelijkbare artikelen