FANtv-nl-logo-mobile

Gegevens van boeken opvragen

Iedereen kan vanaf nu zelf het ISBN nummer en andere gegevens van een boek opzoeken. Na vele jaren discussie is de complete database nu via internet te raadplegen.


Voortaan zijn gegevens over Nederlandstalige publicaties voor iedereen gratis toegankelijk. Onder druk van de de stichting Auteursdomein heeft Centraal Boekhuis de ISBN database met alle Nederlandstalige boeken vanaf 1960 voor iedereen toegankelijk gemaakt.  

Centraal Boekhuis is de grootste logistieke dienstverlener in de Nederlandse en Vlaamse boekenbranche. Onder haar beheer valt ook Bureau ISBN, dat Internationaal Standaard Boeknummers (ISBN) toekent aan publicaties van Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen. Daarmee beschikt Bureau ISBN over een uitgebreid register met gegevens van Nederlandstalige publicaties.


Voorheen was een groot deel van de titels onzichtbaar voor het grote publiek. Daar is nu verandering in gekomen. In samenspraak met verschillende betrokkenen uit het boekenvak, is besloten het register openbaar te maken.

Zowel consumenten als uitgeverijen, boekverkopers, bibliotheken en distributeurs kunnen via ISBN.nl gebruik maken van het nieuwe openbare ISBN-register. Toegang tot het bestand is gratis en bovendien snel en eenvoudig in het gebruik. Belangstellenden vragen relevante informatie op door simpelweg enkele zoektermen in het zoekscherm in te voeren. Vervolgens verschijnt een zoekresultaat met ISBN gegevens van vrijwel alle Nederlandse en Vlaamse titels. Zo worden onder andere het ISBN, de auteur, de titel, de bindwijze en de uitgever van het boek getoond.

Het vrijgeven van het ISBN-register biedt voordelen voor zowel consumenten als professionals. Zo kan de consument – wanneer een titel niet via reguliere kanalen beschikbaar is – contact opnemen met de uitgever. Uitgeverijen profiteren hier vervolgens weer van doordat hun vindbaarheid wordt vergroot.

Vergelijkbare artikelen