FANtv-nl-logo-mobile

Tips om spam tegen te gaan

De experts van SPAMfighter geven hun visie over de ontwikkeling van spam in 2009, en helpen je bovendien met enkele nuttige tips om spam tegen te gaan.


SPAMfighter voorspelt dat 2009 wordt gekenmerkt door veel nieuwe spamvormen en meer social network-spam. De deskundigen op spam-gebied spuien hieronder hun toekomstverwachtingen en geven tips om spam tegen te gaan.Afbeelding: www.sevensheaven.nl


De spamverwachtingen voor 2009: • Meer social network-spam. Dit is spam via sociale netwerken als Facebook en Hyves. Deze spamvorm ontstond in 2008 en maakte in dat jaar steeds meer slachtoffers. SPAMfighter verwacht dat in 2009 het aantal e-mails met social netwerk-spam nog verder zal toenemen – vooral in de eerste maanden.
   

 • Meer complexe spamnetwerken. In november 2008 zorgde de sluiting van een hostingbedrijf in Colorado (VS) voor een aanzienlijke daling in het aantal botnets. Wat bleek: naar schatting was 75 procent van alle junkmail op een of andere manier verbonden met deze organisatie. SPAMfighter verwacht dat spammers in 2009 hun achterliggende netwerken betrouwbaarder en minder gecentraliseerd zullen opbouwen.
   

 • Meer gecombineerde spam. Zo zal spam vaak gecombineerd zijn met bijvoorbeeld spyware en phishing-tactieken. Op deze manier ontstaan nieuwe soorten van gemixte bedreigingen.
   

 • Een toename van 'spear phishing' of andere spamcampagnes die gericht zijn op specifieke groepen met speciale interesses. Hiertoe behoren onder andere berichten die op maat gemaakt zijn voor werknemers van een bepaald bedrijf of leden van een specifiek online netwerk. Deze spam is ontworpen om exact te lijken op de officiële communicatie-uitingen.
   

 • Over het algemeen meer creativiteit onder spammers. In 2008 detecteerde SPAMfighter al malwarevormen, zoals phishing-pogingen, vermomd als waarschuwingen tegen phishing-pogingen. Nu zelfs onervaren internetters veel oplettender zijn, moeten spammers ook gewiekster worden.

Veel van de antispamacties lijken voor de hand liggend. Toch zijn er veel internetters die deze waarschuwingen (nog) niet ter harte nemen. Het goede nieuws is dat het aantal goedgelovige internetters steeds kleiner wordt. Recent onderzoek van de University of California (VS) wijst uit dat slechts één op de 25 miljoen spamberichten beantwoord wordt.


Het slechte nieuws is dat dit geringe percentage een spamnetwerk van gemiddelde omvang maar liefst 7.000 dollar per dag oftewel 3,5 miljoen dollar per jaar oplevert. Daarnaast worden door reacties op spam in 24 uur 8.500 nieuwe botnets in een spamnetwerk geactiveerd.


Wat kunnen internetters doen om spam in 2009 tegen te gaan? • Reageer niet op een ongewenst bericht – ook niet om te vragen of de afzender je  van de mailing list afhaalt.
   

 • Reageer niet op 'delivery failure'-berichten. Kan je je niet herinneren dat je de mail waarop je zo'n reactie ontvangt, hebt verstuurd? Verwijder dan direct de ontvangen e-mail.
   

 • Vermeld je belangrijkste (bijvoorbeeld zakelijke) e-mailadres nooit op een forum of blogsite die je niet volledig vertrouwt. Hiervoor kun je het beste een tweede e-mailadres aanmaken waar wel junkmails op mogen binnenkomen.
   

 • Noem je meest gebruikte e-mailadres ook niet op je eigen blogsite. Bots zullen deze vinden en toevoegen aan hun lijst.
   

 • Stuur nooit geld voor een aankoop of donatie naar een mailadres dat je kent via een ongewenste e-mail.
   

 • Klik absoluut niet op links in ongewenste mails. Ook wanneer uw bank in een bericht vraagt op een link te klikken om uw bankrekeningnummer te geven. In dat geval kun je beter zelf de URL van uw bank intypen in de browser om te achterhalen of het gemelde probleem daadwerkelijk speelt.

Vergelijkbare artikelen