FANtv-nl-logo-mobile

Voorkom diefstal van je internet-identiteit

Het massale gebruik van sociale-netwerksites, zoals Linkedin, maakt een nieuwe vorm van oplichting mogelijk. Iemand die jouw identiteit kaapt, en zo vertrouwelijke informatie vergaart.


Veel mensen die internet voor zakelijke toepassingen gebruiken hebben veel persoonlijke en bedrijfsgegevens op sociale-netwerksites staan. Het is voor kwaadwillenden heel eenvoudig met een internetidentiteit aan de haal te gaan.Dit blijkt uit onderzoek van Aladdin Knowledge Systems naar de gevaren van misbruik van internetprofielen. Voor dit onderzoek nam een beveiligingsexpert van het Attack Intelligence Research Center (AIRC) van Aladdin een valse online identiteit aan. Als deze niet-bestaande persoon kon hij heel eenvoudig contact maken met een heus netwerk van 'bekende' professionals. De potentiële reputatieschade van dit soort acties voor personen en bedrijven is desastreus. Aladdin geeft vijf tips waarmee je weer grip kan krijgen op je internetidentiteit.


Ken je online identiteit
Typ je naam eens in op de Google-zoekbalk. Het is zeer belangrijk om te weten wat er precies over je online staat. Ook als je niet zelf een profiel hebt aangemaakt bij een van de sociale-netwerksites, kan er online veel over je te vinden zijn. Het kan voorkomen dat je op lijsten staat waar u niets van af weet. Het kan ook zijn dat iemand met jouw naam een profiel heeft aangemaakt.


Creëer meerdere online profielen
Maak profielen aan op de grote netwerksites, zoals LinkedIn, MySpace en Facebook. Zelfs als je niet van plan bent er veel gebruik van te maken, is het van belang dat ú de regie over uw online identiteit in handen neemt voordat iemand anders het doet.


Verbind de verschillende identiteiten
Het is eenvoudiger om grip te houden op de verschillende profielen als ze gelinkt zijn. De meeste sociale-netwerksites bieden de mogelijkheid een 'my website'-link te maken. Laat deze link verwijzen naar het profiel dat je het meest regelmatig updatet.


Wantrouw vreemdelingen
Een profiel aanmaken op een sociale-netwerksite is geen wedstrijdje contacten verzamelen. Druk daarom niet automatisch op de accepteerknop als mensen vragen of je hen wilt toevoegen aan jouw netwerk. Wees er absoluut zeker van dat je de persoon die u in uw netwerk accepteert, ook echt kent.


Houd grip op uw profiel
Als je een vals profiel tegenkomt, bieden de meeste sociale-netwerksites een mogelijkheid die te laten verwijderen of te corrigeren.


"Op veel sociale-netwerksites wisselen mensen zakelijke informatie uit. Als cybercriminelen profielen van werknemers kapen, dan bestaat het gevaar dat die informatie buiten de organisatie terechtkomt", zegt Ian Amit, manager Beveiligingsonderzoek bij het Attack Intelligence Research Center van Aladdin. "Het is heel makkelijk om een profiel aan te maken en via dat profiel contact te zoeken met collega's, zakelijke partners en klanten. Als bedrijf moet je hierop anticiperen. Wat spelenderwijs begint als het opbouwen en onderhouden van een zakelijk netwerk, wordt al snel de achilleshiel van veel organisaties en een middel om gevoelige en bedrijfskritische informatie te ontfutselen."

Vergelijkbare artikelen