FANtv-nl-logo-mobile

Een Windows PC als FTP-server

Je kent vast wel de FTP-client FileZilla. Maar wist je dat er ook een FileZilla Server bestaat? Hiermee maak je van je Windows PC een FTP-server.


Je kunt één of meer mappen op je PC toegankelijk maken voor toegang van buitenaf. Zo kun je foto's, films, documenten, software en andere bestanden aanbieden aan vrienden of aan willekeurige internetters.


Je kunt gebruikers en gebruikersgroepen aanmaken en daar rechten aan toekennen. Niet alleen toegangsrechten tot mappen, maar ook individuele downloadsnelheden zijn in te stellen.Omdat veel mensen de FTP-server alleen gebruiken om bekenden toegang te geven is de FileZilla Server goed voorzien van beveiligings-maatregelen. SSL/TLS wordt ondersteund en je kunt er voor kiezen alleen bepaalde IP-adressen (met andere woorden bepaalde computers) toegang tot je FTP-server te geven.


FileZilla Server kan draaien op alle Windows PC's. Je kunt 0p je normale computer een FTP-server instellen (deze moet natuurlijk wel aanstaan), maar je kunt ook een aparte computer hiervoor vrijmaken. Misschien heb je nog wel een oude computer staan die je zo een tweede carriere als FTP-server kan geven.

Vergelijkbare artikelen