FANtv-nl-logo-mobile

Aanpassingen in Google

Google is flinke wijzigingen aan het doorvoeren in zijn zoekmachine. Een aantal wijzigingen zijn al actief, met anderen wordt nog geëxperimenteerd. Hier een overzicht.


Zoeksuggesties
De meest in het oog springende aanpassing is Google Suggest. Het zal de meeste Google gebruikers niet ontgaan zijn dat de zoekmachine ineens suggesties geeft tijdens het invoeren van een zoekterm. Deze gaan vast vergezeld van een prognose van het aantal zoekresultaten.De gebruiker kan zodoende tijdens het tikken nog zijn zoekopdracht nog kiezen voor een betere zoekterm. Ook kan hij of zij op een zoekterm klikken, want weer typewerk scheelt.


Lokale zoekresultaten
Een andere - iets minder opvallende toevoeging zijn de lokale zoekresultaten. Als je zoekt op een algemeen woord als restaurant, slagerij, theater computer of klusbedrijf, krijg je ergens op de eerste pagina met zoekresultaten een kaartje van Google Maps met de dichtstbijzijnde resultaten. Deze lokale resultaten worden getoond bij zoekopdrachten die er op duiden dat de gebruiker op zoek is naar een winkel of aanbieder van een bepaald soort product.De geografische locatie wordt bepaald door het IP adres, maar ook door informatie uit de browser. Deze techniek is duidelijk nog voor verbetering vatbaar, want bij opvallend veel gebruikers worden er lokale resultaten getoond van een plaats die soms tientallen kilometers bij de werkelijke locatie vandaan ligt.
 
Wonder Wheel
En dan zijn er nog aanpassingen die nog niet zijn doorgevoerd, maar die Google bij een beperkt aantal gebruikers test. Één daarvan is het Wonder Wheel. Dit is een grafische weergave van de zoekopdracht, waarbij de gegeven zoekopdracht centraal staat, terwijl er relevante zoekopdrachten als suggestie omheen staan. Door hierop te klikken kan de gebruiker snel voor zo'n suggestie kiezen.Tijdslijn
Een andere aanpassing waarmee nog geëxpirimenteerd wordt is het plaatsen van een tijdslijn bij de zoekresultaten zodat de gebruiker terug in de tijd kan, en bijvoorbeeld alleen informatie van voor 2007 kan opvragen.(afbeelding: Indenty.nl)


En meer
Andere aanpassingen waarmee Google momenteel test zijn langere teksten en grotere afbeeldingen bij de zoekresultaten en minder forumberichten en video's bij de resultaten. Of dit consequenties heeft voor het gebruik van Google in de toekomst is niet zeker. Het is immers een test.

Vergelijkbare artikelen