FANtv-nl-logo-mobile

YellowBird: Om je heen kijken in een filmpje

Internetfilmpjes zelf besturen, zelf bepalen welke kant je opkijkt. Dat kan via een nieuwe techniek van YellowBird, een soort videovariant op Google Streetview.


Iedereen kent wel de foto's op internet waarmee je in een hoek van 360 graden om je heen kunt kijken. Het Groningse YellowBird heeft nu een techniek ontwikkeld waarmee dat ook met video mogelijk is. De kijker kan via de muis terwijl een film draait zelf zijn kijkrichting bepalen.
width="425" height="262" name="yellowBird" align="middle" play="true"
loop="false" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always"
type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" pluginspage="http://www.adobe.com/go/getflashplayer">


Dit wordt goed geïllustreerd door de demo-video hier boven. De camera beweegt zich daarbij door het publiek op Mysteryland. Als kijker kun je de alle kanten opkijken. In de looprichting, maar ook opzij, achterom, naar de grond of naar de lucht. Je kunt rustig om je heen kijken, of dat mooie meisje in het publiek volgen.


Er wordt gebruik gemaakt van een soortgelijke camera met zes lenzen als Google voor Streetview gebruikt, maar de beelden zijn veel spectaculairder omdat ze bewegen, terwijl het bij Google Streetview gebruik gemaakt wordt van foto's.Bedrijven en organisaties die de techniek willen gebruiken hoeven alleen maar een persoon met zo'n camera door de in beeld te brengen omgeving laten lopen. Vervolgens worden deze zes losse video's via krachtige software samengevoegd tot één geheel. Deze video kan samen met de player op een website worden geplaatst, en iedereen met een Flash-player (tegenwoordig standaard op iedere computer) kan hem bekijken en besturen.

Vergelijkbare artikelen