FANtv-nl-logo-mobile

Virussen en malware in 2009 en 2010 (deel 2)

Terug naar het eerste deel van dit artikel


Internetbeveiligingstrends 2009: • Conficker - hoewel deze worm aan het einde van 2008 voor het eerst de kop opstak, veroorzaakte deze in 2009 de meeste problemen voor eindgebruikers en met name organisaties. De worm is in het eerste deel van 2009 het meest actief geweest, maar waart op dit moment nog steeds rond.
   

 • W32/Virut is een familie van zeer polymorfe virussen. De virussen in de Virut-familie zijn gedurende het hele jaar actief geweest en er dienen zich hoogstwaarschijnlijk in het komende jaar nog nieuwe varianten aan.
   

 • W32/Koobface is met name interessant omdat het verspreidingsmethoden door sociale netwerken als Facebook gebruikt. Het is voor het eerst gezien in 2008, maar 2009 is het jaar waarin het toppunt is bereikt.

In de “goede oude tijd” van schadelijke programma's moesten beveiligingsorganisaties en gebruikers op een andere manier dan nu met malware omgaan. De meest gebruikte manier voor een schrijver van malware was toen om één schadelijk programma te maken en verschillende verspreidingstechnieken te gebruiken. Dit is de afgelopen jaren veranderd en de huidige situatie verschilt fundamenteel. Nu vormen cocktails van malware de algemene trend. Deze bestaan uit een hele reeks van verschillende typen schadelijke programma's en ook dezelfde typen met verschillende functionaliteit.


De algemene verwachtingen voor 2010: • `De cloud is leuk, maar het heeft zoveel gaten`, zegt Righard Zwienenberg Chief Research Officer bij Norman. Door alle aandacht willen veel mensen en bedrijven `iets` met de cloud doen, zonder bij de risico`s en problemen stil te staan. `Mensen denken dat ze naar de cloud moeten omdat men er veel over schrijft. Het is goed dat erover geschreven wordt. Maar iedereen ziet het opeens als de ultieme oplossing, maar dat is het niet. De steeds veranderende gevaren bestrijden en de risico's van de cloud monitoren is één van de grote prioriteiten`.
   

 • Meer en steeds geavanceerdere uitbuiting van sociale netwerken.
   

 • Kwaadaardige beveiligingssoftware blijft populair.
   

 • De malwarecocktails blijven zich voordoen en worden flexibeler en er wordt steeds geavanceerdere rootkit-technologie ontwikkeld.
   

 • Automatische updates van malware worden innovatiever.

Vergelijkbare artikelen