FANtv-nl-logo-mobile

Illegaal downloaden is niet illegaal

Het downloaden uit illegale bron voor privé gebruik is in Nederland niet verboden. Dat is bevestigd door Het Gerechtshof in Den Haag in een hoger beroep in twee zaken.


Het downloaden van muziek- en filmfragmenten uit illegale bron voor privé-gebruik is naar Nederlands recht niet verboden. Het Gerechtshof in Den Haag heeft dit op 15 november 2010 in hoger beroep in twee zaken beslist waarin aan de orde kwam of downloaden uit illegale bron voor privé-doeleinden al dan niet is toegestaan.Downloaden uit illegale bron is het downloaden van muziek- of filmbestanden die zonder toestemming van de auteursrechthebbenden op internet zijn geplaatst. Het hof heeft hierover het volgende beslist:


"Het downloaden uit illegale bron voor privé-gebruik is naar Nederlands recht toegestaan, omdat de Nederlandse regering bij de aanpassing van de Nederlandse Auteurswet aan de Europeesrechtelijke Auteursrechtrichtlijn uitdrukkelijk en herhaaldelijk heeft verklaard dat downloaden uit illegale bron voor privé-gebruik niet is verboden".


Bron: Gerechtshof `s-Gravenhage

Vergelijkbare artikelen