FANtv-nl-logo-mobile

Vergelijk: Aanbieders van online opslagruimte

Nu de meeste computers, laptops, tablets en smartphones (vrijwel) continue met het internet verbonden zijn komen er steeds meer programma's en opslagmogelijkheden die op internet geinstalleerd zijn in plaats van op de eigen computer. Het grote voordeel, je kunt er vanaf iedere computer of ander internet-apparaat bij. Het grote nadeel, je moet natuurlijk wel een internet verbinding om de programma's te kunnen gebruiken en om de bestanden te kunnen lezen.

cloud

Deze diensten worden clouddiensten genoemd, waarbij wat de cloud genoemd wordt niet veel anders is dan schijfruimte op een webserver. Deze opslagruimte kan gebruikt worden om bestanden als documenten, foto's en muziek op te slaan. Vaak is deze online opslagruimte gecombineerd met specifieke software. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Google Documents dat online programma's voor tekstverwerking, spreadsheets, presentatiesoftware en andere office software bevat. Maar er zijn ook clouddiensten die alleen opslagruimte bieden. Deze zijn heel handig voor het delen van bestanden of voor het veilig online opslaan van backups.

Vooral voor het delen van foto's worden deze clouddiensten voor online opslag gebruikt. Iedereen die over de juiste gebruikersnaam plus wachtwoord beschikt kan heel makkelijk de foto's raadplegen. Maar ook andere bestanden kun je zo delen. Veel van deze diensten zijn tot een betaalde hoeveelheid opslagruimte gratis te gebruiken. Hieronder een overzicht van drie interessante clouddiensten voor de opslag van je bestanden.

Dropbox
Dropbox is de meest bekende clouddienst op dit gebied. Toch biedt Dropbox met 2GB vrij weinig gratis ruimte. De sofware werkt echter heel handig via een app. Via de desktop app mag een bestand bovendien een onbeperkte bestandsgrootte hebben. Dat is ideaal voor de opslag van films en software. Bij veel andere clouddiensten kun je deze grote bestanden niet stallen. Bij dropbox betaal je voor 50GB ruimte 10 dollar per maand.

Microsoft SkyDrive
Bij SkyDrive betaal je veel minder. Hier kost 50GB slechts circa 2 dollar. Bovendien kun je ook 20GB huren voor 83 dollarcent per maand. Hiermee is SkyDrive met afstand de goedkoopste cloud opslagdienst die we kennen. Hun gratis opslagruimte is met 7GB ook nog eens veel groter dan die van de concurrentie.

Google Gdrive
Ook Gdrive van Google is bijzonder goedkoop. De eerste 5GB zijn gratis en voor 25GB extra betaal je hier 2,49 dollar. De maximale bestandsgrootte is hier een aangename 10GB (bij SkyDrive 2 GB).

Toegankelijkheid
Natuurlijk is de toegankelijkheid van de bestanden vanaf verschillende apparaten erg belangrijk. Daarvoor gebruik je immers een cloud dienst. Met een webbrowser zijn de diensten dan ook vanaf ieder besturingssysteem te benadern daarnaast zijn er nog apps voor de volgende besturingssystemen:

Windows: SkyDrive en Dropbox
Android: Skydrive, Dropbox en Gdrive
Linux: Dropbox
OS X: SkyDrive en Dropbox
iOS: Skydrive, Dropbox en Gdrive
Windows Phone: SkyDrive

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl