FANtv-nl-logo-mobile

Veilig gratis software downloaden

Er is veel prachtige software gratis te downloaden van internet. Gratis software die vaak niet of nauwelijks ten onder doet voor programma's waarvoor je veel geld moet betalen.

De makers van deze software zijn vaak liefhebbers die het gewoon leuk vinden een programma te te schrijven en te verspreiden. Ze vinden het een eer als veel mensen hun software gebruiken. Geld verdienen ze er niet of nauwelijks mee. Hoogstens vragen ze een vrijwillige bijdrage van de gebruikers.

Geld verdienen met gratis software
Ook kan het zijn dat de gratis software een beperkte versie is van een programma waarvoor je wel moet betalen. De maker hoopt dan dat het gratis programma zo in de smaak valt dat de gebruiker de uitgebreidere versie aanschaft.

Een derde groep makers wil geld verdienen aan de gratis software door reclame aan de software toe te voegen. Over deze gratis software met 'gratis reclame' gaan we het hier hebben.

Wat doet reclame software?
De reclame die aan de software toegevoegd wordt is namelijk niet de meest plezierige soort. Deze bestaat vaak uit toolbars die reclame aan je browser toevoegen, of het is software die de startpagina of de standaard zoekmachine van je browser veranderd. Of nog erger, een combinatie van die drie. Deze browseraanpassingen zijn vaak heel lastig weer ongedaan te maken.

Eigenlijk wil niemand deze reclamesoftware op zijn computer installeren, dus de makers van deze software willen nogal eens trucs uithalen om er voor te zorgen dat de gebruikers van het gratis programma deze software de reclame installeren zonder dat ze zich dat beseffen. De reclamesoftware ongevraagd samen met de gratis software meeinstalleren gebeurt gelukkig niet zo vaak. Daarmee zou de software onder de noemer adware, malware of spyware vallen, en daar zit de maker niet op te wachten. Er zijn echter andere trucs.

Toolbars en andere reclame die je niet wil hebben
Vaak krijg je bij het installeren van gratis software de vraag of je allerlei "handige" extra programma's wilt installeren. Bijvoorbeeld toolbars en zoekmachines die je het leven makkelijker maken. Nooit doen, want dit is niets anders dan software die reclame aan je browser toevoegt. Toch wordt deze software vaak geinstalleerd omdat de installatie-optie standaard aangevinkt staat. Met een klakkeloze bevestiging installeer je dus samen met het gewenste programma de reclamesoftware. Vink dus altijd de extra meegeleverde software bij het downloaden uit.

download-adware
Na installatie mag je als bonus nog twee keer reclame installeren

 

Banner vermomd als downloadknop
Een andere veel gebruikte truc is via een reclamebanner die sprekend lijkt op een downloadknop. Deze banners kom je vaak tegen op downloadsites. Mensen die de software willen downloaden klikken op de eerste knop DOWNLOAD die ze zien, installeren het programma, en vervolgens blijkt er een totaal ander programma op hun PC te staan, boordevol reclame.

En met een beetje pech zijn startpagina, zoekmachine en andere browserinstellingen aangepast. Je bent er dan ingetrapt. Je hebt niet op een echte downloadknop gedrukt maar op een banner die sprekend op zo'n knop lijkt. En deze installeert heel andere software. Software die je echt niet wilt hebben.

 

nepbanner

Groene kop = banner, Blauwe knop = echte download

 

Tips voor veilig downloaden
Tot slot nog een rijtje tips om veilig gratis software te downloaden zonder dat je computer meteen vol reclame staat.

  • Vink bij het installeren van de gratis software alle extra's uit, dit is meestal reclamesoftware.
  • Kijk goed of je op de echte downloadknop drukt, en niet op een banner die daar op lijkt.
  • Download software bij voorkeur via de website van de maker. Dit voorkomt de kans dat iemand anders er reclame aan toevoegt.
  • Wees voorzichtig met gratis software van commerciele bedrijven. Open Source software is veel veiliger omdat iedereen de code (en eventuele reclame daarin) kan zien.

Tags: spyware, adware, malware, gratis software, reclame

Vergelijkbare artikelen