FANtv-nl-logo-mobile

De opvolgers van Facebook

De populariteit van Facebook wordt snel. In veel landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, neemt het aantal Facebook-gebruikers zelfs af. Vooral jongeren verliezen hun interesse in het sociale netwerk. Doordat het ooit zo hippe Facebook nu ook wordt bevolkt door veek bedrijven en - nog erger - hun ouders gaat de jeugd op zoek naar alternatieven. Ook de beursgang van Facebook, de reclame op de website en de verslechterde privacy-regels hebben het netwerk er niet populairder op gemaakt.

Sommige mensen stoppen helemaal met het gebruik van sociale netwerken, maar veel anderen gaan op zoek naar een alternatief. Hieronder een kort overzicht van deze alternatieven.

opvolgers-facebook

Tumblr
Tumblr is een mix van een social network site en een blog-platform. Tumblr is vooral gericht op foto's en video en minder op tekst. Ook is Tumblr minder op de persoon gericht dan Facebook, maar meer op de content die de gebruiker met de wereld wil delen. Tumblr heeft al bijna honderd miljoen gebruikers.

Google+
Google's antwoord op Facebook. Door de macht en het bereik van Google is het in korte tijd met een half miljard gebruikers uitgegroeid tot het tweede sociale netwerk na Facebook. Toch is Google+ niet echt populair onder de jeugd.

Twitter
Evenals Google+ geen echt nieuwe naam, maar in tegenstelling tot Facebook blijft Twitter groeien, en ook onder jongeren is de populariteit van Twitter nog steeds groeiende.

Snapchat
Met Snapchat verstuur je ook vooral foto's en video's naar je volgers. Het unieke van Snapchat zit hem er in dat je bericht na een vooraf bepaalde tijd wordt "vernietigd". Gebruikers hoeven dus niet te vrezen dan hun 'zonden' voor eeuwig online geregistreerd blijven. Er worden dagelijks zo'n 20 miljoen foto's via Snapchat verstuurd.

Pinterest
Pinterest is zoals veel nieuwe sociale netwerken gericht op foto's en niet zozeer op tekst. Pinterest is een soort digitaal prikbord waarop je eigen foto's en foto's die je op internet vindt kunt plaatsen. Met 50 miljoen gebruikers is het niet één van de grootste sociale netwerken, maar Pinterest is wel erg populair onder vrouwen die van mode en design houden.

Instagram
Basis van Instagram is een appje waarmee je foto's kunt bewerken. Daarom heen is een sociaal netwerk gebouwd dat nu zo'n honderd miljoen deelnemers kent. Wie overstapt naar Instagram verlaat Facebook niet echt want dit bedrijf heeft eind 2010 Instagram voor 1 miljard dollar overgenomen.

Vergelijkbare artikelen