FANtv-nl-logo-mobile

Illegaal downloaden.Maar wat verandert er?

Het Europese Hof heeft besloten dat landen het downloaden uit illegale bron niet mogen gedogen. Hiermee is het downloaden van films, muziek en andere bestanden waarop auteursrechten zitten ook in Nederland per onmiddelijke ingang verboden als de uitgever daar geen toestemming voor gegeven heeft.

illegaal-downloaden-strafbaar

Aanbieders van films en muziek als Netflix, Spotify en Videoland vallen niet onder dit verbod. Als gebruiker mag je aannemen dat deze abonnementsdiensten de rechten met de uitgever geregeld hebben. Anders is het voor de vele mediabestanden die via torrentsites en nieuwsgroepen worden aangeboden. Hiervan krijgt de rechthebbende geen vergoeding als je de films en series bekijkt en ben je vanaf nu dus illegaal bezig. Eenvoudig gesteld kun je zeggen dat je fout bezig bent als je zonder te betalen een film, serie of muziekbestand downloadt waarop auteursrechten zitten.

Ook het gebruik van sites als YiFy.com, waar je de nieuwste speelfilms als streaming video kunt bekijken, is vanaf nu illegaal. Je lijkt bij het bekijken van een film via zo'n site de film niet te downloaden, maar in werkelijkheid gebeurt dat achter de schermen namelijk wel.

Is illegaal ook strafbaar?
Maar is illegaal ook strafbaar? Dat dat niet automatisch het geval is bleek kortgeleden nog toen de politiek een wet om illegale immigranten strafbaar te stellen verwierp. En met downloaden is het niet veel anders. Officieel mag het niet, en de overheid mag het niet meer gedogen, maar dat je binnenkort een boete krijgt voor het illegaal downloaden van een film of cd is hoogst onwaarschijnlijk. Justitie heeft al aangeven dat ze het niet als hun taak is om de handhaving van deze wet te controleren, en de stichting BREIN, die dat wel zou moeten doen, heeft aangegeven niet achter consumenten aan te gaan die illegaal een filmpje downloaden (zie persbericht). Handelaars in illegale content en downloadsites kunnen met de nieuwe wet wel makkelijker aangepakt worden.

Kortom, er lijkt voor een gewone consument in de praktijk niets te veranderen. Het besluit van de EU kan zelfs een voordeel zijn. Nu illegaal downloaden officieel niet toegestaan is, is het niet meer logisch dat er een thuiskopievergoeding op blanco cd's, dvd's en harde schijven geheven wordt. Je kunt immers mensen niet laten betalen voor iets wat ze wettelijk niet mogen doen. Blanco schijfjes en media-apparatuur kunnen daardoor in de toekomst mogelijk iets goedkoper worden.

Vergelijkbare artikelen