FANtv-nl-logo-mobile

Cryptofone

Er is veel te doen om een telefoon die op de markt is verschenen. Het toestel is namelijk niet af te tappen en dat lijkt ideaal voor criminelen.


  

Rop Gonggrijp, één van de oprichters van Xs4all, staat vooral bekend als hacker en beveiligingsdeskundige. Hij blijkt echter ook uitvinder te zijn. Gonggrijp heeft namelijk de Cryptophone ontwikkeld, een telefoon die niet af te luisteren is. Voor zo'n 3.500 euro is er een set van twee telefoon te koop. 


De telefoons vervormen de stem dusdanig dat deze onverstaanbaar worden. Alleen met de andere telefoon uit de set is het gesprek te verstaan. Met behulp van een computer en meegeleverde software is telefonisch vergaderen met maximaal 10 van deze telefoons mogelijk.   


Ideaal voor een werkoverleg voor er ergens een kraak wordt gezet. Het Ministerie van Justitie vreest deze telefoons dan ook. Ze zijn bang dat criminelen hier veelvuldig gebruik van gaan maken. Er zijn inmiddels ook al kamervragen gesteld. De Nederlandse politie maakt namelijk in vergelijking tot het buitenland erg veel gebruik van telefoontaps. Zo'n 12.000 gesprekken worden jaarlijks afgeluisterd, dat is meer dan in de VS. Gonggrijp ontkent dat de Cryptophone vooral interessant is voor criminelen. Volgens hem lopen deze juist in de gaten als ze versleutelde gesprekken gaan voeren. De Cryptophone is dan ook bedoelt voor bedrijven en organisaties die bedrijfsspionage vrezen.     


Justitie zoekt naar mogelijkheden om het toestel te verbieden. De telecomwet lijkt geen mogelijkheid te bieden omdat deze slechts eist dat de telecomproviders hun netwerken aftapbaar moeten houden. De Cryptophone versleutelt de gesprekken echter zelf, de gesprekken zijn gewoon af te luisteren, maar onverstaanbaar. Het versleutelen van telefoongesprekken en e-mails door de gebruiker zelf is volgens de wet niet verboden.

Vergelijkbare artikelen