FANtv-nl-logo-mobile

SMS van en naar een vast toestel

Sms is niet alleen meer voorbehouden aan mobiele telefoons. Je kan nu ook met je mobiel sms'jes sturen naar een vast toestel en met sommige vaste telefoons kan je zelfs sms'en. Hier lees je hoe.


  

Sms is niet alleen meer voorbehouden aan mobiele telefoons. Al vanaf begin 2003 is het in heel Nederland mogelijk sms-berichten te sturen van en naar vaste telefoons.


Hoe verzend je een sms vanaf een vaste telefoon?
Het versturen van sms'jes vanaf een vaste telefoon is aan nogal wat voorwaarden gebonden. Zo moet bijvoorbeeld nummerweergave aanstaan (en dat kost tegenwoordig geld) en je moet via de KPN bellen en niet via een carrier select. Belangrijker is echter dat het aantal toestellen dat het verzenden van sms ondersteund voorlopig nog beperkt is
Voorlopig is het nog niet mogelijk via een vaste telefoon sms'jes te sturen aan mobiele en vaste nummers bij andere operators dan KPN Telecom. Ook aan speciale telefoonnummers (bijv. 0900, 112) kan je geen sms'jes sturen. Aan sms-spelletjes deelnemen met je vaste telefoon is dus niet mogelijk. Heb je een geheim nummer, let dan op: ook al heb je een geheim nummer of blokkeer je nummerweergave, dan wordt je telefoonnummer toch meegezonden met een sms. Dit heeft de KPN zo ingesteld om misbruik te voorkomen.

  


Hoe ontvang je sms op een vast toestel?
Ontvangen van sms kan wel iedereen. Hier zijn voor de ontvanger geen kosten aan verbonden. Als het toestel niet geschikt is om tekstberichten in een display te tonen wordt het bericht namelijk voorgelezen. Dit gebeurt door een computer met spraaktechnologie. Hier zit wel een klein nadeel aan. De computer gaat ervan uit dat alle sms'jes in het Nederlands zijn opgesteld. Een Engelstalig berichtje zal dus heel vreemd klinken.
Als je een sms op een vast toestel ontvangt kan het natuurlijk voorkomen dat je niet thuisbent. Als het bericht niet kan worden ingesproken op een antwoordapparaat of op VoiceMail zal de KPN gedurende één dag blijven proberen verbinding te krijgen. Lukt dit niet, dan zal het sms'je zijn doel niet bereiken. De KPN waakt goed over onze nachtrust. Gesproken berichten worden tussen 23:30 en 8:30 niet afgeleverd. Bij tekstberichten is dit wel het geval. 
Van mobiel naar vast
Een sms'je sturen vanaf een mobiel naar een vast toestel kan iedereen met uitzondering van Dutchtone-klanten. Dutchtone weigert namelijk hieraan mee te werken. Volgens dit telecombedrijf houdt KPN Telecom zich niet aan internationaal geldende technische afspraken en vraagt het te veel geld voor de sms-berichten.
Omdat slechts weinigen momenteel beschikken over een vast toestel wat geschikt is om sms te versturen lijkt de mogelijkheid om via een vast toestel sms'jes te ontvangen die verstuurd zijn vanaf een mobieltje voorlopig het meest interessant. De prijs van 22 cent lijkt daarbij geen probleem, de kosten zijn ook nooit een belemmering gebleken bij sms tussen mobiele telefoons.


Angst voor sms-spam vast toestel
De OPTA maakt zich grote zorgen om de nare kanten van de mogelijkheid om sms-berichten naar een vast telefoon te sturen. Sinds verleden week is dat mogelijk. Omdat bijna nog geen één vast toestel tekstberichten kan weergeven worden sms'jes die naar een vast toestel worden verzonden door een voice-computer omgezet naar een gesproken bericht. Bedrijven zouden volgens de OPTA sms willen gaan inzetten als goedkope vorm van telefonische marketing. Ieder bedrijf kan bestanden met telefoonnummers kopen, eventueel uitgesplitst naar voor marketing interessante selectiecriteria zoals woonplaats en leeftijd. 

Vervolgens hebben ze aan een computer met een geschikt computerprogramma voldoende om massaal tekstberichten over het telefoonnet te verzenden. De voice-computer van de KPN zorgt ervoor dat deze worden omgezet in gesproken reclameboodschappen. Dit is vele malen goedkoper dan dat een bedrijf een call-center moet inschakelen wat alle mensen persoonlijk moet opbellen.

       


Volgens KPN Telecom is dit in strijd met de gedragscode die geldt voor mobiele aanbieders. Als een bedrijf zich aan de bovenstaande marketingmethode bezondigt zal de KPN de mobiele aanbieder daarop aanspreken en eventueel maatregelen nemen. Bij verzending van sms vanaf een vaste telefoonlijn moet nummerweergave aanstaan, dit geldt ook voor bezitters van een geheim telefoonnummer. De KPN zal bij misbruik contact opnemen met de spammer. 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl