FANtv-nl-logo-mobile

EyePassword: Pinnen met je ogen

Pinnen moet veiliger worden door de code niet met je vingers, maar met je ogen in te voeren.


Pinnen is lang niet altijd veilig. Zo werden er augustus 2007 bij de Praxis in Nieuwegein nog zeker 1.000 pincodes onderschept door criminelen die een pinapparaat bij de bouwmarkt hadden gemanipuleerd. Er werd meteen een kopie van de magneetstrippen op de pas gemaakt, zodat de criminelen over de combinatie van pinpas en bijbehorende code beschikte. In het buitenland werd er vervolgens geld opgenomen met deze kopie-passen.


Ondermeer filialen van Intratuin (Pijnacker), Scapino (Sassenheim), La Place (Hoofddorp) en Pathé (Amsterdam) waren al eerder slachtoffer van dit soort pinpasfraude.    

Er wordt dan ook hard gezocht naar veiligere methoden om te pinnen. Zo werkt men op de Standford University aan een manier om te pinnen met de ogen. Daarmee moet je niet denken aan irisherkenning, maar het "aanklikken" van de toetsen met je ogen. Een infraroodsensor meet daarbij naar welke toetsen er gekeken wordt.


In tegenstelling tot een druk op een toets is dit niet eenvoudig te onderscheppen, en ook iemand die achter je staat maakt geen kans om te zien welke code je opgeeft.


Omdat er even naar iedere toets gekeken moet worden, duurt het op deze manier een code ingeven langer. proefpersonen deden er zo'n 10 seconden over, terwijl intikken gemiddeld maar 2 seconden duurt. 80 procent van de deelnemers aan de proef sprak echter zijn voorkeur uit voor het nieuwe EyePassword, omdat ze dit veiliger vinden. Ook heel bemoedigend was de foutenmarge, het aantal fout ingetoetste codes lag bij de nieuwe methode niet hoger dan bij het normale intikken.


Volgens de onderzoekers zijn er geen technische belemmeringen om het systeem al op korte termijn in te voeren.

Vergelijkbare artikelen