FANtv-nl-logo-mobile

Batterij die 30 jaar stroom levert

Een nucleaire batterij zal in de nabije toekomst met één lading een laptop 30 jaar lang van stroom kunnen voorzien.


Wetenschappers van het US Air Force Research Laboratory werken aan een nuclaire batterij zonder opladen langer mee zal gaan dan de laptop waarin hij ingebouwd zal worden. De energie wordt opgewekt via radioactieve isotopen. Dat klinkt eng, maar volgens de makers is het niet gevaarlijk en zijn ze zelfs mileuvriendelijk.


De Betavoltaic Battery maakt gebruik van bètavoltaïsche cellen die bestaan uit twee lagen halfgeleiders. Deze vangen elektronen op die er voor zorgen dat beide lagen fungeren als een diode, en zodoende energie opwekken.


De batterij zal een levensduur van 30 jaar hebben, zonder tussentijds opgeladen te hoeven worden.Naast de lange levensduur en de milieuvriendelijkheid zijn er nog meer voordelen, de batterijen worden niet zo warm, waardoor een laptop makkelijker op schoot genomen kan worden, en de batterijen kunnen een zeer dunne vorm krijgen, wat voor het gebruik in mobiele gadgets natuurlijk erg plezierig is. 


Stralingsafval komt er volgens de onderzoekers niet vrij. Er komt weliswaar zeer licht radioactief tritium vrij, maar dat wordt door een siliciumverbinding onschadelijk gemaakt.


Over twee of drie jaar moet deze revolutionaire batterij op de markt komen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl