FANtv-nl-logo-mobile

Virtuele gps via Navizon

Routenavigatie wordt altijd in één adem genoemd met gps, maar toch kan het ook zonder gps-ontvanger. Met software van Navizon.    

Navizon is een systeem dat ruwweg met gps vergeleken kan worden. Alleen hierbij wordt de positie niet bepaald aan de hand van satellieten, maar via telefonie-masten en wifi-hotspots.


Navizon werkt op telefoons. Een ontvanger is niet nodig zoals bij gps, want de telefoon gebruikt voor de plaatsbepaling die masten in de omgeving. Aan de hand van de sterkte van de signalen van de verschillende masten in de buurt kan software op de telefoon berekenen waar men ongeveer is. Dat is (nog) minder precies dan bij gps. De betrouwbaarheid verschilt momenteel nog erg per regio. Soms doet het niet onder voor gps, maar soms ook kan het de plank met tientallen kilometers misslaan.


De betrouwbaarheid heeft vooral te maken met die van een database die door Navizon beheerd wordt. Deze bevat de coordinaten van alle zendmasten en een groot aantal WiFi-hotspots. Als deze informatie onjuist is kan er een heel vreemde lokatieberekening uit de bus komen. De database van Navizon kan worden verbeterd door er zelf zendmasten en hotspots aan toe te voegen.  


De software die op de telefoon nodig is werkt in principe op iedere java-telefoon en smartphone met Symbian of Windows Mobile. Ook de Blackberry en een (gehackte) iPhone kunnen met Navizon overweg. Het werkt via alle draadloze telefonie-netwerken. Navizon is via internet te downloaden, en bevat het mobiele routekaartensysteem MGMaps. Navizon kan gratis 15 dagen worden geprobeerd, daarna kost het 25 dollar.


Navizon biedt nog een leuke mogelijkheid. die gps niet biedt. Het heeft een buddy-functie, waarmee Navizon gebruikende vrienden  - als je dat wilt - kunnen opvragen op welke locatie je je bevindt.  Dit wordt geheel in stijl op de navigatiekaart getoond.

Vergelijkbare artikelen