FANtv-nl-logo-mobile

Sms-filter

Per 1 april 2008 kunnen bezitters van een mobiele telefoon eenvoudig sms'jes van betaalde sms-diensten blokkeren.


De telecomproviders en sms-aanbieders hebben dat onderling afgesproken. De nieuwe regels worden vastgelegd in een nieuwe gedragscode die 1 april 2008 actief wordt.     

Er komt dan een registratiepunt waar iedereen zijn nummer kan laten blokkeren voor dit soort punten. Daarbij zal het mogelijk zijn om bijvoorbeeld nieuws per sms wel door te laten, maar de diensten van ringtone-aanbieders te blokkeren. Naast dit filter zal er ook een online databank worden opgezet waarin consumenten informatie kunnen vinden over het aan- en afmelden voor sms-diensten en de kosten hiervan.


De nieuwe gedragscode is nodig omdat er een stijgend aantal klachten is over sms-diensten. De exacte kosten worden vaak pas achteraf duidelijk, en vaak neemt iemand een betaald abonnement op een dienst zonder dat hij of zij dat doorheeft. Dan downloaden ze bijvoorbeeld een gratis ringtone, maar beseffen niet dat ze hierbij een (niet gratis) abonnement afsluiten. Vooral kinderen trappen vaak in de misleidende reclames van dit soort diensten. Via het sms-filter kunnen ouders voorkomen dat hun kinderen sms verkeer ontvangen waarvoor betaald moet worden.


Waar en hoe men zich voor het filter aan kan melden is op dit moment nog niet bekend.

Vergelijkbare artikelen