FANtv-nl-logo-mobile

20 miljoen mobiele telefoons

In Nederland zijn inmiddels bijna 20 miljoen mobiele telefoons in gebruik. Dit is één van de conclusies van een TNO-onderzoek naar het telecom- en computer-gebruik in ons land.


Dat is twee keer zoveel als in 2000, toen de mobiele telefonie nog in de kinderschoenen stond. Een groei van 100% in negen jaar. Dat is één van de opvallende cijfers uit de periodieke Marktrapportage Elektronische Communicatie van TNO in opdracht van staatssecretaris Frank Heemskerk. TNO brengt elk kwartaal in beeld hoe het staat met de ontwikkelingen op de telecom- en ICT-markt. Aan de hand van de studie monitort Economische Zaken de ontwikkelingen.Volgens Heemskerk illustreert het rapport nog eens hoe dynamisch de Nederlandse telecommarkt is. `Onze goede scores ten aanzien van de infrastructuur komen mede door een actief overheidsbeleid. We zijn ook een echte proeftuin voor nieuwe innovatieve diensten en producten en onze rol als ICT-Gateway van Europa groeit merkbaar. Het is nu vooral ook zaak de vaardigheden van mensen te verbeteren en te zorgen voor een betere elektronische overheidsdienstverlening`, aldus Heemskerk.


Enkele opvallende gegevens uit de studie: • Breedband internet via DSL en kabel zijn de meest gebruikte vormen van internettoegang in Nederland. 86% van de Nederlandse huishoudens heeft toegang tot internet en ca. 75%van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van breedband internettoegang. In het eerste kwartaal van 2009 waren er 5,9 miljoen breedband internetaansluitingen.
   

 • De websites van de zoekmachine Google en de sociale netwerksite Hyves hebben in Nederland het grootste bereik.
   

 • Een groeiend deel van de omzet van mobiele telefonieaanbieders wordt gegenereerd uit de afhandeling van dataverkeer. De opkomst van de smartphone (bijvoorbeeld de iPhone van Apple en de BlackBerry) speelt hierbij een belangrijke rol. In Nederland is inmiddels ca. 20% van de mobiele telefonie-aansluitingen geschikt om gebruik te maken van het 3G-netwerk wat bijvoorbeeld internetten en andere diensten op je mobiel mogelijk maakt.
   

 • Uit onderzoek van T-Mobile onder klanten met een iPhone 3GS blijkt dat de meesten (96%) mobiel internet bijna dagelijks gebruiken.
   

 • Het totaal aantal vaste telefoon aansluitingen blijft ondanks de opkomst van de mobiele telefonie vrij constant op 5,8 miljoen aansluitingen.
   

 • Nederlandse internetgebruikers besteden gemiddeld 25 uur per maand online. De meeste tijd wordt besteed aan sociale netwerksites (voor privégebruik).

Belangrijke aandachtspunten zijn volgens TNO onder meer de ICT-vaardigheden van Nederlanders en de elektronische dienstverlening. Hiervoor is o.a. het Programma Digivaardig en Digibewust opgezet . Ook het geringe gebruik van open source software valt volgens TNO op. Hiervoor wordt via NOIV gewerkt aan een inhaalslag. Een ander aandachtspunt is volgens TNO het opraken van de IP adressen (IPv4) in 2012. Om de overgang naar de nieuwe standaard (IPv6) te versnellen is hiervoor o.a. de IPv6 taskforce in het leven geroepen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl