FANtv-nl-logo-mobile

Antivirus programma's

Er zijn verschillende programma's om je PC tegen virussen te beschermen. Sommige programma's zijn zelfs gratis. Maar hoe goed zijn deze?Lees verder

   Steeds vaker steken virussen hun kop. In 97% van de bedrijven werd in 2001 minimaal één keer met een virus besmet en in iedere 700 mails die in 2000 verstuurd werden, bevatte er één een virus. Hierdoor liep men dat jaar driemaal meer kans met een virus besmet te worden dan een jaar eerder. Bij de redactie van De Digitale Revolutie, waar veel mail binnenkomt, gaat er geen dag voorbij of er worden enkele virussen als bijlage bij een mail aangetroffen.


De meeste virussen zijn wel tegen te houden door je aan enkele simpele spelregels te houden, zoals het niet openen van attachments waarvan de inhoud onbekend is en het niet downloaden van illegale software. Hoe voorzichtig je ook bent, het gebruik van een goede virusscanner is onontbeerlijk, al was het maar om je te beveiligen voor die ene keer dat je per ongeluk toch een bijlage opent of een betrouwbaar ogend programma download wat toch besmet blijkt. 


De beste en bekendste programma's zijn die van McAfee, Symantec, Alladin en Computer Associates. Daarnaast zijn er programma's die geheel gratis en te downloaden en te gebruiken zijn. AVG en AntiVir zijn anti-virus programma's die gratis zijn te downloaden en te gebruiken.
 

Voor het gebruik van McAfee Anti Virus moet 50 dollar betaald daarnaast kan je voor 30 dollar per jaar een abonnement nemen om je virusscanner up-to-date te houden. Wat inhoud dat je altijd de laatste DAT files kunt downloaden. Deze DAT files bevatten de definities en het tegengif voor alle virussen. Op het moment dat er een nieuw virus de kop op steekt gaat men bij McAfee aan de slag om deze in de DAT files te verwerken, meestal is deze binnen een dag beschikbaar. 


Via de McAfee site is een evaluatieversie te downloaden, deze is onbeperkt te gebruiken maar het is de bedoeling dat je als je de software blijft gebruiken de vergoeding betaald aan McAfee. Met de geregistreerde versie kan je ook opgespoorde virussen verwijderen.
Symantecs Norton Anti Virus kost ruim 50 dollar. Deze is te downloaden en kan gratis 30 dagen worden geprobeerd. eSafe van Alladin was vroeger geheel gratis maar hiervoor moet tegenwoordig ook betaald worden, ook deze kan nog wel 30 dagen kosteloos worden geprobeerd. Ook voor eTrust, de opvolger van Inoculateit van Computer Associates, moet tegenwoordig 20 dollar worden betaald, deze is 60 dagen te proberen.
Geheel gratis programma's voor het opsporen en verwijderen van virussen zijn er ook, maar hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze het op het gebied van de opsporing van de allernieuwste virussen niet halen bij virusscanners van Norton en McAfee. Het beste gratis programma is AVG Ook het Duitse AntiVir, een zeer verzorgt en compleet programma waarmee je je computer kunt scannen en schonen van virussen, maar wat ook op de achtergrond kan draaien en reageert op het moment dat er een virus binnenkomt. Via een scheduler kan je er ook voor kiezen dat bijvoorbeeld iedere dag om 12 uur je harde schijf wordt gescand op virussen. De Internet Update Wizard zorgt ervoor dat je de nieuwste DAT files automatisch kunt laten binnenhalen. AntiVir heeft echter ook een nadeel, het heeft de reputatie dat hij nogal eens een onterechte virusmelding afgeeft.

Alle waar naar zijn geld
Als je naar de mogelijkheden van de verschillende anti-virusprogramma's kijkt vallen er grote verschillen op. De standaard functies als het scannen van je harde schijf, je mail en gedownloade bestanden biedt iedere virusscanner, maar sommige programma's zit bijvoorbeeld een firewall bijgesloten, die voorkomt dat kwaadwillenden via Internet op je computer inbreken.  

Heel belangrijk is de mogelijkheid tot het automatisch bijwerken van de virusdefinities op je computer. Programma's als Norton Anti Virus en McAfee kan je dusdanig instellen dat ze altijd als je verbinding maakt met Internet even kijken of er nieuwe virusdefinities bekend zijn. Is dat het geval, dan wordt de virusscanner bijgewerkt met de laatste gegevens. Op deze manier ben je altijd verzekerd van een optimale beveiliging. Dit is belangrijk, want vooral bij e-mail virussen komt het grootste gevaar altijd van gloednieuwe virussen die in de eerste 3 dagen van hun bestaan de meeste schade aanrichten. Het is dan ook noodzakelijk dat je zo snel mogelijk de nieuwste virusdefinities op je PC hebt staan. Symantec (Norton) en McAfee zijn de enige die in staat zijn binnen een dag met een oplossing te komen als er een nieuw virus uitbreekt.

Hiermee hebben deze een grote voorsprong op programma's als eSafe die veel minder updates uitbrengen en waarbij je zelf iedere keer de nieuwste virusdefinities moet binnenhalen. Dit wordt vaak vergeten met als gevolg een schijnveiligheid. Je denkt dat je goed beschermt bent maar de virusscanner herkent niet automatisch alle virussen die binnenkomen.

Een ander sterk punt van Norton en McAfee is dat deze scanners behalve virussen ook gevaarlijke scripts op websites blokkeren. Steeds vaker komt het voor dat (heel foute) websites zonder toestemming te vragen veranderingen op je computer aanbrengen. Ze kunnen bijvoorbeeld de startpagina aanpassen of zorgen ervoor dat je browser naar een bepaalde internet-pagina gaat als je een website opvraagt die niet bestaat. Bij de duurdere versie van Norton (Internet Security) krijg je zelfs een filter meelevert waarbij je ongewenste websites kunt blokkeren, ook kan je ouderlijk toezicht instellen, waarbij de kinderen geen sites met seks en geweld kunnen bezoeken en pappa wel.

Al met al doen de nieuwste virusscanners meer dan alleen het signaleren en tegenhouden van virussen. Vooral Norton Internet Security blinkt uit in functionaliteiten. Wie alleen een goede virusbeveiliging zoekt is het beste uit met de Virusscan van McAfee.


 

Programma

demo versie

auto upd

 firewallbanner 
blocker
 filterprijsabonn. 
 McAfee Virusscan 6alleen scan ja ja nee nee$ 50$ 30beste koop
 Norton AntiVirus30 dagen ja nee nee nee$ 50$ 10 
 Norton Internet30 dagen ja ja ja ja$  70nnbbest
 eSafe Desktop 60 dagen nee alleen
 uitgaand
 nee beperkt$ ?? 
 eTrust EZ60 dagen ja nee nee nee$ 20$ 10 
 AVG Anti Virus  knop nee nee neegratisgratis 
 AntiVir   nee nee neegratisgratis 


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl