FANtv-nl-logo-mobile

ZoneAlarm gratis firewall voor de pc

Digitale inbrekers die via Internet op je computer proberen binnen te komen, software die je surfgedrag vastlegt, reclame die ongewenst op je PC wordt geïnstalleerd. Het gratis ZoneAlarm firewall beschermt je tegen dit alles.

zonealarm screen

Het programma ZoneAlarm komt hier vaak ter sprake als bescherming tegen inbrekers op je computer en als wapen tegen spyware, spionagesoftware en andere programmatuur die ongemerkt je internetverbinding misbruikt. Toch bereiken ons regelmatig vragen met betrekking tot dit programma. Vandaar dat we hier een korte inleiding geven op ZoneAlarm en het gebruik van dit gratis programma.

 

zonealarm

 

Wat is ZoneAlarm?
ZoneAlarm is een zogenaamde firewall. Een programma wat nauwlettend je internetverkeer in de gaten houdt. Het maakt je computer onzichtbaar voor de buitenwereld, geeft een melding als iemand via Internet op je computer probeert binnen te komen, en vergrendeld je computer voor deze inbreker. Daarnaast controleert het alle verkeer die van jouw computer het Internet op gestuurd wordt. Het verkeer van programma's die niets te zoeken kan ZoneAlarm tegenhouden. Zo blokkeert de firewall spyware, software niet je surfgedrag registreert en dit doorgeeft aan marketingbureaus.

Installatie
Na de eerste installatie van het programma krijg je een klein icoontje in de taakbalk te zien. Deze licht rood op als er verkeer verstuurd wordt vanaf je computer (bijvoorbeeld een e-mail) en licht groen op als er verkeer binnenkomt (bijvoorbeeld een webpagina die je opgevraagd hebt). Als je op het icoontje klikt kom je in het programmamenu, verder geeft het icoontje geen interessante informatie.

De installatie van het programma is hiermee nog niet ten einde. Het programma moet nu nog ingesteld worden, gelukkig gebeurt dit vrijwel automatisch. Ieder programma wat contact probeert te maken met Internet geeft een melding. Je kan zo per programma bepalen of je dit programma inderdaad deze toegang wil geven.

Zo kun je opgeven dat je chatprogramma en browser verbinding met Internet mogen maken, maar dat je media-speler dat niet mag. Bij twijfel kan je het beste het programma blokkeren, mocht het programma daarna niet meer werken dan kan je het als nog via het programma-menu vrijgeven.

Is het programma eenmaal ingesteld dan hoef je de toestemming alleen nog maar (ook éénmalig) te verlenen aan nieuwe programma's. Mocht je na installatie nog problemen hebben, bijvoorbeeld met je netwerk of je ADSL-verbinding, dan kan je daarvoor de oplossing vinden in de handleidingen die hiernaast zijn aangegeven.

Meldingen van "inbraak"
Als er iemand verbinding zoekt met je computer ("de poorten scant") kan dit een poging tot inbraak zijn. Je kan je hiervan per poging op de hoogte laten stellen. Dit is echter niet plezierig omdat je zal merken dat er veel meldingen binnenkomen.

zonealarm-inbraak

Vaak zijn dit geen echte inbraakpogingen maar heb je te maken met een webserver die tijdens een zoektocht naar een bepaalde computer toevallig jouw PC aandoet. 

Alternatieven
Op deze pagina vind je links naar ZoneAlarm en enkele andere firewall-programma's. ZoneAlarm is er in 3 versies, waarvan alleen de basis versie gratis is. De uitgebreidere Pro-versie stopt ook reclame en cookies, beschermt tegen e-mail virussen en tegen kwaadaardige code van websites, spoort hackers op (via een whois) en kan verkeer van bepaalde websites en IP-nummers blokkeren.

Tags: gratis software, beveiliging, firewall