FANtv-nl-logo-mobile

eMule

eMule is een programma wat te vergelijken is met Kazaa en LimeWire, het aanbod is echter veel breder.Ben je absoluut tevreden over Kazaa? Kun je alles wat je hart begeert met dat programma vinden en downloaden? Dan hoef je verder te lezen. Loop je echter vaak tegen het probleem aan dat je specifieke muziek, films of software niet kunt vinden dan hebben we hier een goede tip voor je.
Voor top 40 muziek en veel gebruikte software is Kazaa een prima programma. Wie op zoek gaat naar wat minder mainstream downloads zal echter vaak met lege handen blijven zitten. Erg breed georiënteerd is de gemiddelde gebruikers van het meest populaire P2P netwerk namelijk niet.Op het concurrerende eDonkey netwerk is wat dat betreft meer te vinden. Meer collectoritems, meer complete cd-albums en meer specifieke software. Al dit moois kun je vinden en downloaden via het softwareprogramma eDonkey. Helaas bevat dit programma (evenals Kazaa) nogal veel ongewenste reclamerommel. Gelukkig is er een alternatief beschikbaar in de vorm van eDonkey, een open source variant. En open source is de beste garantie dat je te maken hebt met een volledig commercievrij programma.


Delen is verplicht
eMule is minder vrijblijvend dan Kazaa. In Kazaa kun je er voor kiezen alleen bestanden te downloaden en niets te delen. Het merendeel van de gebruikers kiest hiervoor en graait zodoende lekker uit de snoeppot zonder iets aan bij te dragen. In eDonkey lukt dat niet. De map waarin je gedownloade bestanden verdwijnen is sowieso gedeeld. Het verplaatsen van de gedownloade bestanden naar andere mappen is natuurlijk een mogelijkheid maar hiermee snij je  jezelf echter in de vingers.
eMule werkt namelijk met een waarderingssysteem. De uitleg hiervan is hogere wiskunde maar het komt er op neer dat je alleen goed kunt downloaden als er ook veelvuldig van je PC geupload wordt. Download niemand niets van je, dan kun je zelf ook nauwelijks bestanden downloaden. Het heeft dus geen enkele zin om lege download-mappen aan te bieden of om de upload snelheid extreem laag te zetten. Gebruikers worden dus min of meer gedwongen om ook hun bijdrage te leveren, wat het aanbod natuurlijk ten goede komt.


Dit waarderingssysteem is een nadeel als je met eMule begint. Je zal aanvankelijk wel heel veel bestanden kunnen vinden maar dusdanig ver achteraan in wachtrijen geplaatst worden dat je nauwelijks aan downloaden toe komt. Ook zal de downloadsnelheid aanvankelijk laag liggen. Pas als je wat langere tijd zelf bestanden aangeboden hebt zal het binnenhalen van bestanden makkelijker gaan.
Voor- en nadelen
eMule kent ten opzichte van andere programma's zijn voor- en zijn nadelen. Een groot nadeel zijn de zoekmogelijkheden. Muziek kun je niet op band, titel of album zoeken. Het programma kent slechts de bestandsnaam. Veel gebruikers geven de bestanden gelukkig lange namen waarin alle relevante informatie staat. Maar ook dan kun je niet op losse velden zoeken waardoor een zoekopdracht naar Queen zowel muziek oplevert van de rockband als van muziek met het woord queen in de titel. Wel kun je apart naar muziek, software, video of afbeeldingen zoeken.
Daarentegen gaat het zoeken wel weer erg snel, en kun je niet alleen via de servers van het eDonkey netwerk zoeken, maar ook via databases op internet.
Een heel groot verschil tussen eMule en Kazaa is de manier waarop de bestanden gedownload worden. eMule deelt ook incomplete bestanden. Als je zelf maar een paar procent van een bestand hebt gedownload, kan iemand anders al beginnen met op zijn beurt het bestand bij jou vandaan te downloaden. Het voordeel is dat er meer bronnen beschikbaar zijn voor een download, het nadeel is echter dat zeldzame bestanden misschien nooit compleet beschikbaar lopen. Er kunnen dan tientallen aanbieders van een bestand zijn, die echter allemaal het zelfde incomplete fragment aanbieden zonder dat de rest van het bestand ooit aangeboden zal worden.
Ondanks alle nadelen is eMule een programma wat menigeen zal bevallen, al was het alleen maar door het grote aanbod van te downloaden bestanden. Je kunt het programma ook gerust gelijktijdig met Kazaa gebruiken.

Vergelijkbare artikelen