FANtv-nl-logo-mobile

Filehand: Google voor je computer

Windows beschikt over een zoekfunctie, maar echt plezierig en snel werkt deze niet. Gelukkig is er nu Filehand, een gratis programma waarmee je je computer net zo gemakkelijk doorzoekt als internet.Lees verder
  

Net zoals bij een internet-zoekmachine komen na het invoeren van een zoekopdracht de resultaten razendsnel op je scherm te staan. Evenals bijv. Google gebruikt Filehand een indexbestand zodat niet de hele harde schijf, maar alleen de index doorzocht hoeft te worden.


Dat is een heel verschil met de Windows-zoekfunctie die minuten nodig heeft om een hele harde schijf te doorzoeken. Het bijwerken van de index is een constant proces wat onzichtbaar op je computer draait. De index is dus altijd compleet en actueel.
De resultaten worden in een layout getoond die vergelijkbaar is met die van een zoekmachine op internet. Een klik op de hyperlink opent het betreffende bestand of map. Je kunt de getoonde samenvatting ook uitbreiden. Zo kun je vaak de gewenste informatie vinden zonder zelfs het document te openen.

  


Zoals bij een internetzoekmachine kun je ook uitgebreid zoeken. Je kunt stukken tekst als zoekopdracht ingeven waar letterlijk naar gezocht moet worden, je kunt Booleans gebruiken (OR, OF) en woorden uitsluiten. Ook kun je hier aangeven om wat voor soort document het gaat (bijv. een pdf of een mp3), op bestandsnamen zoeken en aangeven wanneer een bestand voor het laatst gewijzigd moet zijn.


Ook kun je bepalen welke mappen op je computer doorzocht moeten worden. Dit doe je door ze aan of uit te vinken. Je kunt dus heel simpel in een bepaald aantal geselecteerde mappen zoeken.


Filehand kan overweg met de meeste populaire bestandsformaten, of het nu PDF is, een opgeslagen webpagina, een Powerpoint presentatie, een document uit een tekstverwerkingsprogramma of een mp3-bestand. Zelf met Outlook items als mail, adresboekgegevens en afspraken weet het programma raad. Filehand is snel aan te roepen door het in de systemtray te plaatsen.Filehand werkt helaas niet op Windows 95/98/ME/NT, maar wel op XP (Home en Pro) en 2000. Je moet .NET Framework op je PC geinstalleerd hebben (zo niet, dan kun je dit gratis downloaden bij Microsoft). Ook vrije schijfruimte heb je nodig. De indexfile gebruikt schijfruimte die overeenkomt met ongeveer 20 procent van de ruimte die de bestanden die hij indexeert inneemt.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl