FANtv-nl-logo-mobile

Ad-Aware

Ad-Aware is het meest bekende wapen in de strijd tegen spyware.Een ongewenste startpagina die telkens terugkomt, al verwijder je hem keer op keer uit de internetinstellingen. Agressieve Pop-ups die uit het niets lijken op te duiken. Een computer die telefonisch verbinding wil maken met een duur betaalnummer. Dit zijn allemaal feiten die erop kunnen duiden dat je pc is besmet met adware, spyware of andere akelige en vooral ongewenste programma's.Het verwijderen van deze rommel is vaak nauwelijks te doen. Net als je denkt dat het programma van je pc is verwijderd duiken de symptomen weer op. Gelukkig zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen en verwijderen van spyware-achtige programma's. Ze leveren spywarescanners die te vergelijken zijn met anti-virus software.


Ad-Aware is het meest bekende programma op dit gebied. Het beschermt de pc niet tegen spy- en adware, maar je kan eenmaal geplaatste ongewenste software wel verwijderen.


AdAware doorzoekt EXE-bestanden, cookies, het computergeheugen en het register op zoek naar de ongewenste software. Het maakt daarbij gebruik van een referentiebestand. Deze lijst met kenmerken van spy- en adware-modules is te vergelijken met de definition-files van anti-virusprogramma's. Doordat de spyware-makers hun producten constant aanpassen moet het referentiebestand van AdAware ook regelmatig ververst worden. Gelukkig hebben de makers daarvoor een handige add-on gemaakt. Het programmaatje RefUpdate zorgt ervoor dat je altijd de beschikking hebt over de nieuwste spyware-definities. Daarna is het zaak regelmatig het programma AdAware te draaien, met name nadat je nieuwe software hebt geinstalleerd.  

Vergelijkbare artikelen