FANtv-nl-logo-mobile

Browser gekaapt!

Mysterieuze popups die uit het niets lijken op te duiken, een startpagina die ineens aangepast is en met geen mogelijkheid meer weg te krijgen is, wildvreemde websites die bij je internetfavorieten opduiken. Je browser is "gekaapt".
  

Deze software - die vaak via een lek in Internet Explorer wordt geïnstalleerd als je een "foute" website bezoekt - is een groot probleem aan het worden. Een bezoek aan het forum van de Digitale Revolutie leert dat heel veel mensen met deze ongewenste software worstelen. Deze browserkapers zijn namelijk alleen met veel moeite van je pc te verwijderen.


Spywarejagers
De browserkapers worden vaak (eigenlijk ten onrechte) onder de noemer spyware geschaard. Dit betekent dat spyware-jagers als Spybot en Ad-Aware vaak in staat zijn deze rommel van je pc te verwijderen. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Niet zelden lijkt het bij deze programma's alsof je met succes je pc geschoond hebt, totdat je de pc weer herstart. Dan is je startpagina ineens weer aangepast en duiken er weer pop-ups op.


CoolWebSearch
Het meest hardnekkige programma op dit gebied is CoolWebSearch. Dit programma - wat in talloze varianten voorkomt - is met normale antispyware-software vaak niet van je pc af te krijgen. De problemen met CoolWebSearch werden op een gegeven moment zo groot dat er zelfs een specifiek programma is geschreven om van deze browserkaper af te komen. Dit programma (CWshredder) is in staat de meeste varianten van CoolWebSearch op te ruimen. Helaas wordt het programma niet verder meer ontwikkeld (CoolWebSearch ontwikkelde zich simpelweg te snel) zodat het programma geen hulp kan bieden bij de nieuwste varianten.HijackThis
Van dezelfde maker als CWshredder is HijackThis. Dit programma dat zich helemaal richt op het verwijderen van browserkapers concentreert zich niet op één bepaald programma en zelfs niet op het detecteren van bekende spywaremodules. Het controleert of programma's handelingen verrichten die op het kapen van de browser duiden. Is dat het geval dan kan HijackThis deze software - of delen daarvan - verwijderen.De scantechniek van HijackThis werkt vrij ruw. Zo worden bijvoorbeeld programma's die zich bij het opstarten van de computer activeren als gevaarlijk aangemerkt terwijl ze dat meestal helemaal niet zijn. Verwijderen van deze programma's kan betekenen dat sommige programma's niet meer werken, of zelfs dat je computer niet meer functioneert.  


Dit maakt HijackThis tot een programma wat alleen geschikt is voor meer ervaren computergebruikers die in staat zijn de meldingen op hun waarde te schatten en die overweg kunnen met de vaak complexe instellingen. HijackThis moet je dan ook vooral zien als een laatste redmiddel, voor als spywarejagers en CWshredder niet in staat zijn je van hardnekkige browserkapers af te helpen.


Browser Hijack Retaliator
Voorkomen is beter dan genezen. Browser Hijack Retaliator is een programma dat de browser beschermt tegen aanpassingen van buitenaf. Zodra er een andere startpagina of zoekpagina wordt ingesteld, als er een nieuwe favoriet wordt toegevoegd of als er een toolbar wordt geinstalleerd slaat het programma alarm. De wijziging wordt geblokkeerd, en pas na toestemming van de gebruiker worden de instellingen aangepast.


Een klein nadeel is dat je bij het zelf aanpassen van een instelling ook toestemming moet geven, maar dit is een kleine moeite in ruil voor een goede beveiliging. je kunt er ook voor kiezen iedere wijziging standaard te blokkeren zonder waarschuwing. 

Vergelijkbare artikelen