FANtv-nl-logo-mobile

Codecs, nodig om beeld en geluid af te spelen

Niet ieder film- of geluidsbestand kan zomaar worden afgespeeld op je computer. Soms moet je eerst nog even de juiste codec downloaden.
   Om een mediabestand (beeld of geluid) af te kunnen spelen heb je een zogenaamde codec nodig. Dit zijn drivers die ervoor zorgen dat je mediaspeler de bestanden kan omzetten naar beeld en geluid.


De meest populaire codecs zoals die van mp3 en avi worden bij veel besturingssystemen en mediaspelers meegeleverd, maar bij minder bekende of nieuwe formaten kan het gebeuren dat een codec niet beschikbaar is. Je kunt dan bijvoorbeeld geen divx-films afspelen omdat je computer geen idee heeft wat divx voor iets is.


Het is dan niet nodig om een nieuwe mediaspeler te downloaden. Het downloaden van een divx-codec is voldoende. Je huidige mediaspeler kan dan overweg met dit bestandsformaat.
Codec-packs
Via internet zijn diverse codec-packs te downloaden. Dit zijn pakketten met daarin een groot aantal recente codecs. Handig, want na installatie van zo'n pack heb je alle gangbare codecs op je pc staan en kun je vrijwel alle mediabestanden die je download afspelen.


Meer informatie over deze codec packs vind je hier.

  


Losse codecs zoeken
Wil je niet meer codecs installeren dan strikt nodig is, of wil je bij de keuze van je codecs niet afhankelijk zijn van de selectie van iemand anders, dan kun je ook zelf op zoek gaan naar de juiste codecs.


Codecs.com is daarbij een handig hulpmiddel. Hier vind je alle audio en video codecs bij elkaar. Je kunt per rubriek zoeken of gebruik maken van een zoekmachine. Met deze site in je bookmarks hoef je nooit geconfronteerd te worden met films of muziekbestanden die je niet kunt afspelen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl