FANtv-nl-logo-mobile

BitTorrent: Het downloaden van grote bestanden

Voor het downloaden van speelfilms, complete cd's, programmapakketten en andere grote bestanden zijn de op BitTorrent gebaseerde programma's aan een grote opmars bezig.
  

Opmerking: Veel torrentsites waaronder het populaire Suprnova zijn onder druk van de media-industrie van internet gehaald. Het voortbestaan van de Bitorrentprogramma's staat onder druk. Exeem wordt door velen als opvolger gezien.


Deze techniek is al zo populair dat het meer dan een derde van het totale internetverkeer voor zijn rekening neemt. Deze programma's maken net zoals Kazaa en eDonkey gebruik van de P2P-technologie. Hiermee kun je bestanden downloaden van meerdere (jouw onbekende) personen die dit bestand op een gedeelde map in hun pc hebben staan. De opzet van BitTorrent lijkt nog het meest op eDonkey, omdat dit programma ook al begint met het delen van bestanden voordat ze goed en wel op de pc van de nieuwe aanbieder binnen zijn. Het grote verschil zit hem in het gebruik van "torrents". Dit zijn kleine bestandjes met daarin de gegevens van het te downloaden bestand en het internetadres van een centrale computer (een tracker) die het uitwisselen van het betreffende bestand regelt.


De werking van torrents
De torrents worden via internet aangeboden. Om deze te kunnen vinden bestaan er speciale zoekmachines zoals Isohunt of Novatina. Als je een bepaalde film of softwareprogramma zoekt, kun je in de browser naar één van deze sites surfen. Daar voer je de titel in, en je krijgt (indien deze gevonden wordt) een torrent in de vorm van een hyperlink. Als je op deze hyperlink klinkt wordt het door jouw gewenste bestand aan de downloads in je Bittorrent-programma toegevoegd. Het programma maakt verbinding met de in de torrent genoemde tracker en begint het bestand te downloaden bij één of meerdere Bittorrent-gebruikers.


BitTorrent deelt de te downloaden bestanden in vele kleine stukjes op. Zodra het eerste stukje op je computer binnen is, komt deze meteen beschikbaar voor andere downloaders. Iedere downloader is dus meteen ook aanbieder van een bestand. Dit betekent dat er veel bronnen beschikbaar zijn.Nadelen
Dat het idee achter BitTorrent goed werkt blijkt wel uit de snel groeiende populariteit. Toch zijn er ook nadelen. De bestanden zijn alleen beschikbaar als de aanbieder ze zelf nog aan het downloaden is. Als een download wordt afgesloten is dit bestand op die pc niet langer beschikbaar voor anderen. Bittorrent werkt dus alleen goed bij populaire bestanden die constant door veel mensen tegelijk worden gedownload. Alleen dan is er een constant aanbod. Dit is meteen ook de reden dat Bittorrent slecht werkt bij kleine bestanden, deze zijn immers snel klaar met downloaden waardoor er maar weinig aanbod is.


Een nadeel van opdelen in kleine stukjes is dat het kan gebeuren dat je te maken krijgt met "zeldzame fragmenten". eDonkey-gebruikers kennen dit verschijnsel ook vast wel. Een download verloopt in eerste instantie zeer voorspoedig omdat er veel aanbieders zijn. Als de honderd procent genaderd wordt stagneert de download echter. Voor de laatste procenten blijken geen aanbieders beschikbaar, alle aanbieders wachten op dat zeldzame fragment wat misschien wel nooit meer beschikbaar zal komen.


Andere nadelen: BitTorrent zoekt niet zelf, dus je moet via internet op zoek naar het bestand (wederom lastig bij minder populaire bestanden) en de trackers kunnen van internet verdwijnen waardoor een torrent waardeloos wordt.


Voordeel: Snel
Daar tegenover staat echter dat bij populaire grote bestanden snelheden gehaald kunnen worden die tien keer hoger kunnen liggen dan bij Kazaa. De meeste mensen gebruiken het programma voor het downloaden van nieuwe releases van films, complete cd's en populaire programmapakketten. Hiervoor is het programma zeer geschikt.


Legaal?
De BitTorrent-software is zelf absoluut niet illegaal. Het oorspronkelijke BitTorrent is ooit geschreven om snel de nieuwste Linux-versies te kunnen verspreiden. Het is dus niet bedoeld als software om illegale content mee uit te kunnen wisselen. Maar natuurlijk wordt het vooral gebruikt om films en software te downloaden waarvoor je normaal moet betalen. Dit is echter de verantwoording van de gebruiker. Hou er daarmee rekening mee dat je als downloader automatisch ook aanbieder bent. 


De software zelf
De officiele BitTorrent is nog steeds te downloaden, maar er zijn tal van afgeleide programma's die vaak beter en makkelijker in het gebruik zijn. Bittornado, Bitcomet en ABC zijn veelgebruikte programma's, maar het meest populair is Azureus. Dit programma heeft veel extra mogelijkheden en is bovendien in het Nederlands beschikbaar.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl