FANtv-nl-logo-mobile

AbiWord, gratis alternatief voor MS Word

MS Word is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld met onvoorstelbaar veel mogelijkheden. Maar MS Word is ook duur, loodzwaar en soms ingewikkeld. AbiWord is een goed alternatief voor wie een iets lichtere tekstverwerker zoekt.

abiword

 MS Word is dus niet voor iedereen de ideale tekstverwerker. Vooral thuisgebruikers, bezitters van een trage pc en mensen die alleen een tekstje willen typen zijn vaak beter af met een eenvoudigere tekstverwerker.

AbiWord is zo'n tekstverwerker, bovendien is deze gratis.

Alleen al de systeembelasting is een groot voordeel. Het programma neemtveel minder werkgeheugen in beslag dan MS Word. Dat betekent dat AbiWord veel sneller opstart, veel sneller reageert en meer ruimte overlaat voor andere programma's. Qua functionaliteiten blijft AbiWord wel achter bij zijn grote Microsoft broer, maar dan hebben we het over functionaliteiten waarvan 9 van de 10 Word-gebruikers niet eens weten dat ze bestaan, laat staan dat ze deze gebruiken.

Want de nuttige veelgebruikte functies zijn wel aanwezig. Want denk niet dat je te maken hebt met een programma van het niveau MS Write. De mogelijkheden van AbiWord gaan veel verder. Mail merge functionaliteiten, het werken met tabellen en een Nederlandstalige spellingscontrole zijn bijvoorbeeld aanwezig. Daarnaast zijn de standaardmogelijkheden uitbreidbaar d.m.v. plugins met bijvoorbeeld woordenboeken en extra te ondersteunen bestandsformaten. Vink trouwens bij installatie het Nederlandstalige woordenboek aan, achteraf installeren gaat een stuk lastiger.

AbiWord kan met veel bestandsformaten overweg waaronder het MS-Word formaat, je hebt dus geen probleem met het uitwisselen van bestanden. Het programma is niet commerciële open source software, en is beschikbaar voor Windows, Mac, Unix en Linux.

 

Tags: tekstverwerker