FANtv-nl-logo-mobile

Radio maken via P2P

Met Mercora kun je - zonder te downloaden - muziek beluisteren die andere gebruikers van dit programma aanbieden. Je kunt ook zonder moeite je eigen muziek als stream uitzenden. Dit alles is geheel legaal.
Kazaa, eMule, andere bestandsuitwisselingsnetwerken en hun gebruikers liggen zwaar onder vuur van de mediabedrijven en hun advocaten. Er wordt daarom gezocht naar varianten waarbij geen auteursrechten geschonden worden. Hierbij wordt vooral de oplossing gezocht in programma's waarbij geen bestanden gedownload worden maar waarbij deze streaming aangeboden worden. Doordat de bestanden niet door de ontvanger opgeslagen kunnen worden (althans niet door de betreffende software) worden er geen illegale kopieën verspreid. De zender laat immers alleen maar iemand anders naar zijn muziek luisteren of naar zijn films kijken.


Een van de meest uitgebreide programma's op dit gebied is Mercora, een muziekuitwisselingsdienst die is bedacht en opgericht door de voormalige McAfee-directeur Srivats Sampath.

  


Mercora is een opmerkelijke combinatie van p2p-filesharing en een programma om internetradio mee uit te zenden. Als gebruiker van Mercora run je je eigen radiostation. Veel hoef je daar niet voor te doen. Na installatie van het programma kun je uit de muziekbestanden op je computer openstellen of daaruit een playlist samenstellen. Deze wordt vervolgens omgezet in een audiostream die de andere Mercora-gebruikers kunnen ontvangen.


Wil je via Mercora naar muziek luisteren dan kun je via het programma zoeken naar een artiest of band. Je krijgt dan een lijst te zien met "stations" die muziek van deze artiest op dat moment streamen. Je kunt dan vervolgens verbinding maken met het dat station en als luisteraar inhaken.Mercora maakt handig gebruik van de mogelijkheden van peer-to-peer. Beheerders van een populair "radiostation" draaien niet op voor al het dataverkeer die hun stream produceert. Het programma regelt achter de schermen dat luisteraars de audiostream aan elkaar doorgegeven. Zo kan iedere zender een onbeperkt aantal luisteraars van dienst zijn. Dat is een groot verschil met reguliere internetradio waarbij een station vaak maar een handjevol luisteraars aan kan.


Door overeenkomsten met auteursrechtenorganisaties is Mercora een legale manier om muziek via internet uit te wisselen. Daarnaast is het ook een heel leuk programma. Het uitzenden van muziek zal veel gebruikers aanspreken maar het is ook leuk om de verschillende streams te beluisteren en zo kennis te maken met nieuwe muziek. Ook kun je makkelijk in contact komen met de personen achter de streams, als deze daarvoor openstaat tenminste. Het programma biedt daarvoor een chatfunctie.

Vergelijkbare artikelen