FANtv-nl-logo-mobile

Controle computergebruik door werkgever

Snoopware is software die ongemerkt het computergebruik tot in de details vastleggen. Werknemers gebruiken deze software soms om hun werknemers te controleren.
  

Heel veel kantoornetwerken zijn met internet verbonden. Naast de zegeningen van e-mail en het snel kunnen opzoeken van informatie op het web brengt dit voor de bedrijven ook veel nadelen met zich mee. Naast de zakelijke werkzaamheden is het immers ook erg verleidelijk de computer te gebruiken om sites te bezoeken die niets met het werk te maken hebben, om muziek te downloaden, aandelen te verhandelen, een leuke vakantie uit te zoeken, privé mails te versturen en urenlang te chatten. De kosten aan improductieve uren kunnen oplopen tot vele duizenden euro's per werknemer, per jaar.


Sommige werkgevers gaan daarom over op het installeren van spionage op de PC's binnen hun bedrijf. Dit gebeurt niet zelden zonder medeweten van de gebruikers van deze computers. Deze "snoopware" programma's registeren nauwkeurig alles wat er op deze PC gebeurt. Dit kan op verschillende niveaus variërend van alleen registratie van de opgestarte programma's, tot vastleggen van de URL's van bezochte websites tot zelfs het registreren van iedere gepleegde toetsaanslag. In het laatste geval kan de werknemer exact zien wat voor brieven en mails je hebt getikt, hoe lang je Patience hebt gespeeld, en zelfs of je je potje hebt kunnen winnen.


Sommige programma's kunnen zelfs zo ver gaan af en toe een screenshot (een foto) te maken van het scherm zoals dat op dat moment op de monitor staat. Logfiles met toetsaanslagen en screenshots kunnen via Internet of bedrijfsnetwerk automatisch en ongemerkt naar de computer van de beheerder worden gestuurd. Het overzicht verteld precies hoeveel procent van de werktijd de computer is gebruikt, en wat er gedurende deze uren is gedaan. Zorgwekkend is ook dat via de toetsaanslagen zelfs usernamen en wachtwoorden kunnen worden achterhaalt zodat de werkgever op zijn gemak het stiekem via de bedrijfs-PC gebruikte Hotmail-account kan raadplegen.


Ook kunnen er moeiteloos logfiles van chatsessies worden gemaakt en nagelezen. Veel Snoopwareprogramma's bewaren ook de binnenkomende e-mail.Ook thuis
Hoewel Snoopware dus in eerste instantie bedoeld is voor het gebruik in bedrijven ontdekte de particuliere markt ook al snel de mogelijkheden. Je moet hierbij denken aan ouders die het surfgedrag van hun kinderen in de gaten willen houden, maar niet in de laatste plaats ook aan mannen en vrouwen die hun chattende en mailende partner niet vertrouwen. In Amerika is al menig overspelig internetter (m/v) via dit soort software tegen de lamp gelopen. Deze markt bleek dusdanig groot dat veel Snoopware-fabrikanten al een "home" versie van hun programma hebben uitgebracht. Dat de verkoop van dit soort software aan particulieren ook nadelen met zich meebrengt merkte de fabrikant TechAssist. Dit bedrijf moest een psycholoog inhuren om de klanten op te vangen die via TechAssist's Snoopware ontdekte dat ze bedrogen werden door hun partner. 


Verboden voor werkgevers
Mogen werkgevers zomaar het computergebruik van hun werknemers registreren?
Nee, in Nederland moet er een gegrond vermoeden van misbruik zijn om het computergebruik vast te leggen. Eventuele controlemaatregelen moeten van tevoren worden overlegd met de OR, en de werknemers moeten ervan op de hoogte worden gesteld.

Vergelijkbare artikelen