FANtv-nl-logo-mobile

Maak je eigen iconen

Geef je bureaublad eens een extra persoonlijk tintje en maak gebruik van zelfgemaakte iconen.


Met FX Icon Maker en IconTweaker is het maken van eigen pictogrammen een fluitje van een cent.


IconTweaker
IconTweaker is een freewareprogramma dat je in staat stelt al je Windows-iconen (pictogrammen) aan te passen. Zo kun je persoonlijke, grappige of meer duidelijke iconen gebruiken in plaats van de kant en klare iconen die bij Windows of bij een programma horen. Op de website is ene klein aantal iconen te downloaden die je kan gebruiken als alternatief voor de standaard-iconen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze helemaal zelf te maken.Je kunt de Theme Archive Builder gebruiken om een bij elkaar horende verzameling iconen op te slaan en te kopieeren naar andere computers. Zo kun je je eigen sets iconen bijvoorbeeld ook via internet beschikbaar stellen.


FX Icon Maker
Iconen kun je zelf maken met het ingebouwde tekenprogramma, of je gebruikt bestaande plaatjes en foto's als basis. Ook biedt FX Icon Maker de mogelijkheid om de iconen uit bestaande programma's te halen en te bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld het Word-icoon een iets andere lay-out geven.


Voorbeeld werking FX Icon Maker
Op het bureaublad staat een snelkoppeling naar een document met daarin de adresgegevens van de winnaars van de verlotingen. Deze snelkoppeling heeft een standaard pictogram wat bij een DOC bestand hoort. Wij willen de snelkoppeling er echter uit laten springen door het gebruik van een bijpassende afbeelding. We gaan hier een foto van een dobbelsteen voor gebruiken.   In FX Icon Maker kiezen openen we een bestaand bestand en kiezen daarbij niet voor "Icons", maar voor "Images". We krijgen nu een overzicht van alle afbeeldingen in de geselecteerde map waaruit we de foto van de dobbelsteen kiezen. 


Deze wordt opgevraagd waarbij we de vraag krijgen of de foto zijn bestaande verhoudingen moet behouden of vervormd moet worden tot een vierkant. De dobbelsteen wordt nu in het tekenprogramma ingeladen waarna we deze naar hartelust kunnen aanpassen via de vele tekenfuncties die het programma biedt. Je kunt daarbij pixel voor pixel bewerken en zo heel gedetailleerde plaatjes maken.Is het pictogram klaar, dan wordt deze als ICO bestand bewaard. Vervolgens gaan we naar het bureaublad en passen daar de eigenschappen van de snelkoppeling aan (rechter muisknop, eigenschappen, ander pictogram). Hier kiezen we het zojuist aangemaakte ICo bestand en voila!   


Vergelijkbare artikelen