FANtv-nl-logo-mobile

Videobewerking op de computer

Door het steeds meer ingeburgerd raken van de digitale videocamera en het steeds sneller worden van de PC's gaan steeds meer mensen over tot het bewerken van videobeelden op de computer.  


Vakantiefilms worden heuse documentaires met achtergrondmuziek, mooie overgangen en strak gesneden scènes. Maar wat heb je nodig voor videobewerking op je PC?


Het eerste wat je nodig hebt is een goede videokaart in je computer. Je kunt je videocamera op dezelfde manier op deze kaart aansluiten als op een videorecorder, namelijk via de video-in uitgang en steeds vaker ook via fire-wire. Vervolgens open je het capture (binnenhaal) programma wat bij iedere videokaart wordt bijgeleverd. Je start de weergave van de camcorder, ziet dan de beelden verschijnen op je computermonitor en eventueel ook op de aangesloten televisie. Via een druk op de captureknop worden de beelden opgeslagen op je harde schijf.Software
Met een standaard computer kan je naar hartelust filmbeelden verwerken, in Windows XP zijn er al standaard programma's meegeleverd om films op je computer te monteren. Heb je geen XP, of voldoen de videobewerkingsmogelijkheden niet aan je verwachting, dan zijn er volop alternatieven te koop.
   


Met deze videomontagesoftware kan je filmbeelden van je videocamera naar je computer halen (capturen). 


Bij een digitale camera is het mogelijk om al voor het filmmateriaal gekopieerd wordt naar de PC een catalogus op te bouwen met daarin de scenelengte, de datum en tijd van de opname e.d. Je kan de gewenste scenes dan stuk voor stuk naar je computer halen.


Vervolgens kan het echte bewerken beginnen: knippen en plakken, scenes inkorten en verplaatsen en soundtracks toevoegen. Ieder videobewerkingsprogramma beschikt over opties om op een eenvoudige manier titels te maken en in te voegen, je hebt de beschikking over standaard-overgangen, effecten en verschillende manieren van beeldopbouw. Alle scenes en effecten worden op een tijdlijn geplaatst zodat je een duidelijk overzicht hebt van de opbouw van je film.


Er zijn heel veel verschillende videobewerkingprogramma's op de markt. Het meest geroemd door deskundigen zijn MediaStudio PRO van Ulead en Adobe Premiere. Beide zijn extreem uitgebreide programma's met professionele mogelijkheden. Helaas hangt er ook een passend (professioneel) prijskaartje aan van circa 900 euro, een pittige prijs voor een hobbyist die zijn eerste stappen op het videobewerkingspad zet.Het populaire Studio 7 van Pinnacle is dan een beter alternatief. Niet alleen is het een stuk goedkoper (zo'n 100 euro) maar het is ook Nederlandstalig en een stuk eenvoudiger in de bediening. Een ander goed alternatief is Ulead Videostudio, de uitgeklede goedkopere versie van MediaStudio PRO.

Het beste gratis programma (maar minder goed dan de bovenstaande software) is de nieuwste Moviemaker van Microsoft.

  


Hardware
Het meest plezierig werken doe je met een goede videokaart. Gespecialiseerde videokaarten zijn er te koop in alle mogelijke prijsklassen, ook voor laptops zijn er tegenwoordig kaarten op de markt waarmee je heel goed video kan bewerken. Op de Nonlinair website vind je uitgebreide beschrijvingen van de mogelijkheden van videokaarten, van professioneel tot low-budget.  Ook vind je daar meer info over de benodigde software.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl